Bacalaureat 2024. Absolvenții de liceu susțin astăzi proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie

Absolvenții de liceu susțin marți, 2 iulie, proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2024. 

Proba la matematică a Bacalaureatului 2024 este susținută de candidații care au absolvit profilul real din filiera teoretică, profilurile din filiera tehnologică, profilul militar sau profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională. Absolvenții profilului umanist din filiera teoretică și de la celelalte profiluri și specializări din filiera vocațională vor susține examenul la istorie, proba obligatorie de astăzi.

Accesul candidaților în centrele de examen este permis între orele 7.30 și 8.30, proba fiind programată la ora 9.00. Pentru a putea susține examenul, absolvenții de liceu trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil. Ei nu pot intra în sala de examen cu ghiozdane sau genți, cărți, notițe sau telefoane mobile, toate obiectele personale și materialele interzise fiind depozitate într-o sală specială, supravegheată de o persoană desemnată de comisia de examen. Cei care încalcă aceste reguli vor fi excluși din examen și nu vor mai avea dreptul să susțină Bacalaureatul în următoarele două sesiuni.

Odată ajunși în sala unde urmează să susțină proba, candidații completează datele de identificare pe foaia de examen, apoi primesc subiectele. Din acel moment, au trei ore la dispoziție pentru a rezolva cerințele.

Potrivit metodologiei publicate de Ministerul Educației, „pentru elaborarea lucrării scrise, candidații folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. De asemenea, „se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți”. Probele de la Bac 2024 sunt monitorizate audio-video.

Conform regulilor stabilite de Ministerul Educației, „după ce își încheie lucrările, candidații numerotează foile, sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenți. După încheierea numerotării, candidații predau asistenților lucrările și semnează pentru confirmarea predării lucrării și a numărului de pagini”.

Candidații care nu au terminat de rezolvat subiectele în cele trei ore de examen vor preda lucrările în stadiul în care se află, iar trei dintre ei trebuie să rămână în sală până când ultima lucrare este predată. 

Joi va fi proba la alegere a profilului şi specializării, unde se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie.

 
 

Vineri, elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine proba de Limba şi literatura maternă.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentFurtună puternică în Maramureș: Copaci rupți, acoperișuri smulse și oameni răniți
Articolul următorRomânia vs. Olanda în optimile Campionatului European de Fotbal din Germania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.