Avertisment sumbru! Cetățenii europeni inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici

Agenția Europeană de Mediu trage un semnal de alarmă. Se pare că majoritatea statelor europene au depăşit limitele legale pentru cel puţin un poluant cheie al aerului.

Mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici.

Chiar dacă restricțiile impuse în mare parte din 2020 din cauza pandemiei de coronavirus au condus la îmbunătățirea calității aerului, datele arată că nu au redus în totalitate riscurile provocate de particulele fine (PM2,5) şi ozonul de la nivelul solului, ambele putând ameninţa sănătatea oamenilor.

În centrul și estul Europei au fost înregistrate cele mai ridicate concentrații de particule fine proveniți din combustibili solizi pentru încălzirea locuinţelor şi în industrie. În schimb, în sudul Europei se întâlnesc concentrații de ozon foarte ridicate.

Agenţia Europeană de Mediu afirmă că poluarea aerului reprezintă cel mai mare pericol de mediu pentru sănătatea oamenilor în Europa, provocând probleme de sănătate pulmonară şi circulatorie care pot duce la moarte prematură în unele cazuri, scrie Agerpres.

Conform estimărilor, peste 400.000 de persoane mor anual în întreaga Europă din cauza problemelor legate de aceşti poluanţi.

Uniunea Europeană a stabilit limite pentru 13 poluanţi atmosferici, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmează să-şi prezinte miercuri liniile directoare actualizate în care se vor aplica standarde mult mai stricte.

Sursa: Libertatea Zilei

Articolul precedentBucureștiul a intrat în scenariul ROȘU, cu o incidență de 3,3 la mie
Articolul următorIa pastila SRS. Cîțu se anchetează

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.