Avertisment din Europa: Inflația scade foarte greu. Companiile profită, în timp ce consumatorii duc tot greul

Avertisment din Europa: Inflația scade foarte greu, fiind mult peste așteptările analiștilor, potrivit semnalului dat de Banca Centrală Europeană.

Inflația din zona euro a scăzut la 8,5% în februarie, chiar dacă Banca Centrală Euroepană a anunțat că ciclul de creștere a inflației nu s-a încheiat. 

Inflaţia din zona euro a încetinit mai puţin decât se anticipa, în timp ce presiunile subiacente ale preţurilor au crescut la un nou record, întărind aşteptările conform cărora Banca Centrală Europeană va trebui să împingă costurile îndatorării din ce în ce mai mult, titrează Bloomberg, potrivit ZF.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat, joi, că este posibil ca dobânda de referință să fie majorată în continuare, dincolo de creșterea de o jumătate de punct procentual așteptată la ședința de politică monetară din martie. 

Astfel că BCE ar putea decide noi majorări ale dobânzii de referinţă.

„În acest moment, este posibil să continuăm pe această cale”, a declarat Lagarde.

Strategii Băncii Centrale Europene s-au aflat recent în faţa unor date crude: companiile profită de pe urma inflaţiei ridicate, în timp ce muncitorii şi consumatorii duc greul, scrie Reuters.

Ideea că firmele au majorat pre­ţu­rile exagerat pe seama consumato­rilor şi salariaţilor ar putea stârni mâ­nia publicului general, dar are în acelaşi timp şi implicaţii pentru ban­cherii centrali. O nouă imagine privind inflaţia concentrată pe marje i-ar putea încuraja pe membrii consiliului guvernator al BCE care susţin că nu mai sunt necesare noi majorări de dobânzi, potrivit econo­miştilor intervievaţi de Reuters.

Dezbaterea ar putea fi reluată la următoarea şedinţă de politică mo­ne­tară a BCE de pe 16 martie, când banca a promis să majoreze dobân­zile până la cel mai ridicat nivel de la momentul de apogeu al crizei finan­ciare din 2008.

În Germania, inflaţia a reizbucnit în februarie, sfidând estimările privind un declin.

Accelerarea scumpirilor din Germania la 9,3% în februarie, de la 9,2% în ianuarie a venit după creşteri similare ale inflaţiei din Franţa şi Spania.

Impulsionată de costurile serviciilor şi alimentelor, inflaţia din luna februarie a fost de 8,5%, cifră comparabilă cu inflaţia de 8,6% în ianuarie.

Rata anuală a inflaţiei în cele 20 de ţări din zona euro a încetinit la 8,5% în februarie, de la 8,6% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al preţurilor de 8,2%.

Este a patra lună consecutivă în care s-a raportat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un nivel record, de 10,6%.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Costurile cu energia s-au redus rapid, de la un avans de aproape 19% în ianuarie, la 13,7%, însă creșterea prețurilor alimentelor și serviciilor a accelerat, semn că presiunile asupra prețurilor de consum sunt mai persistente decât era anticipat.

Inflaţia de bază – principalul obiectiv în acest moment pentru factorii de decizie – a accelerat de la 5,3% la 5,6%.

Aceste cifre urmează ultimelor date cu privire la creşterea preţurilor din Germania, Franţa şi Spania, determinându-i pe investitori să parieze că rata de depozit a BCE – în prezent 2,5% – va atinge un vârf de 4%.

Creşterea costurilor energiei a continuat să se modereze luna trecută, după ce iarna blândă a atenuat criza declanşată de războiul din Ucraina.

Articolul precedentNicolae Ciucă exclude altă soluție decât rocada cu Marcel Ciolacu
Articolul următorSărbătoare 3 martie – Zi mare pentru credincioși – Sfinți importanți pomeniți de calendarul ortodox

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.