La nivel național este în vigoare o atenționare meteorologică Cod Galben emisă de Administrația Națională de Meteorologie ce vizează precipitații abundente cantitativ, predominant ploi, lapoviță și ninsori. Astfel, poliţiştii rutieri atrag atenţia participanţilor la trafic cu privire la respectarea prevederilor legale pentru un trafic în siguranţă şi adresează câteva recomandări în acest sens.
Pe timp de iarnă, poleiul este cel mai periculos fenomen meteo care poate să apară, fiind un pericol real pentru toți participanții la trafic. De ce este acesta catalogat cu un nivel ridicat de risc? Pentru că, de cele mai multe ori, nu poate fi detectat. Poleiul este o peliculă fină de gheață care se formează direct pe asfalt, astfel încât ea are aceeași culoare cu acesta și este extrem de greu de identificat, chiar și de cei mai avizați. Mai delicat este și faptul că nu are o prezență constantă, ci se poate forma doar pe anumite secțiuni de drum, pe poduri sau în zonele cu viraje și cu diferențe de nivel, acolo unde curenții de vând au un comportament atipic. Așadar, când condițiile în care poleiul se formează sunt prielnice, fii atent mereu la suprafața pe care rulezi și lasă-ți mai mult loc pentru manevre, în special pentru frânare.
Alte cauze în formarea poleiului sunt umiditatea ridicată sau zăpadă topită de pe marginea drumului care se scurge pe suprafața de rulare și apoi îngheață. Momentul propice pentru formare este dimineața, seara sau în timpul nopții, deoarece în timpul zilei asfaltul curat se încălzește suficient pentru a împiedica apariția acestui fenomen.
Pe timp de zi, fenomenul poate să apară în zonele umbrite, unde apa care se scurge poate să înghețe. Alte zone predispuse la acest fenomen sunt podurile, deoarece suprafața de rulare este mai rece datorită aerului care circulă atât peste, cât și pe sub pod. Deși poleiul este foarte greu de depistat, lumina poate ajuta. Urmăriți dacă suprafața din față este netedă și lucește mai clar decât ar trebui, însă acest procedeu nu este eficient noapte, când doar farurile mașinilor din față pot uneori ajuta.
Cum trebuie procedat când rulezi pe asfalt acoperit de polei?
În primul rând, dacă ai intrat pe o porțiune cu polei, trebuie să nu bruschezi nicio comandă a mașinii, să încerci să nu frânezi puternic și să menții volanul în direcția în care vrei să mergi. Este foarte important de știu că acest fenomen apare pe suprafețe nu mai mari de circa 6 metri, ceea ce înseamnă că orice metru parcurs pe traiectoria corectă este un câștig. Dacă este posibil e recomandat să retrogradezi într-o treaptă mai mică, pentru un mai bun control la nevoie.
Deoarece poleiul se formează pe suprafețe mici, ca niște petice, este bine să adaptezi viteza de deplasare, astfel încât orice alunecare să poate fi ușor redresată atunci când anvelopele recâștigă aderența.
Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Conducătorii de vehicule au obligaţia de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.
Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.
Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Poliţiştii suceveni urează tuturor participanţilor la trafic, drum bun şi fără evenimente rutiere!