Atac masiv al rușilor cu drone și rachete asupra orașului Dnipro: ce pagube au fost produse

Cu două săptămâni înainte de intrarea în cel de-al treilea an al războiului ruso-ucrainean, tensiunile continuă. Președintele Volodimir Zelenski ar putea vizita în curând mai multe capitale vest-europene pentru a cere mai mult ajutor pe fondul încetinirii finanțării SUA, în timp ce Rusia „obține avantaje” datorită numărului mare de trupe și materiale furnizate de Iran, China, Coreea de Nord și Belarus.

UPDATE 13:30 –  Rusia a atacat marţi cu rachete şi drone oraşul Dnipro din centrul Ucrainei, avariind o centrală electrică şi forţând autorităţile să închidă şcolile şi să evacueze un spital, au declarat oficiali ucraineni şi presa locală, relatează Reuters.

Oraşul cu puţin sub un milion de locuitori a fost atacat cu o rachetă şi de patru grupuri de drone care se apropiau dinspre sud, est şi nord, au declarat Forţele Aeriene ucrainene, care au raportat doborârea a 16 din cele 23 de drone.

Guvernatorul regional Serhii Lîsak a declarat că infrastructura energetică a fost lovită, dar nu a oferit alte detalii. El a spus că 10 drone au fost distruse deasupra oraşului.

UPDATE 12:36 – Serviciile secrete din Estonia: Rusia se pregăteşte pentru o confruntare militară cu Occidentul

Rusia se pregăteşte pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, dar ar putea fi descurajată printr-o consolidare a forţelor armate a aliaţilor, a declarat marţi serviciul de informaţii externe al Estoniei, relatează Reuters.

„Rusia a ales o cale care este de confruntare pe termen lung şi Kremlinul anticipează probabil un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu sau cam aşa ceva”, a declarat Kaupo Rosin la publicarea raportului despre ameninţările la adresa securităţii naţionale a Estoniei.

Un atac militar din partea Rusiei este „foarte puţin probabil” pe termen scurt, a spus el, în parte pentru că Rusia trebuie să menţină trupe în Ucraina, şi ar rămâne puţin probabil dacă acumularea de forţe ruseşti ar fi egalată în Europa. „Dacă nu suntem pregătiţi, probabilitatea (unui atac militar rusesc) ar fi mult mai mare”, a adăugat Rosin.

UPDATE 12:23 – Georgieva, FMI: Economia Rusiei se confruntă în continuare cu factori negativi semnificativi

Şefa Fondului Monetar Internaţional a avertizat luni că economia Rusiei se confruntă în continuare cu factori negativi semnificativi, în ciuda faptului că instituţia a îmbunătăţit recent estimarea privind creşterea economică, transmite CNBC.

Economia Rusiei s-a dovedit a fi surprinzător de rezistentă, pe fondul valurilor de sancţiuni occidentale în cei aproape doi ani de când şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina.

La sfârşitul lunii ianuarie, Fondul Monetar Internaţional şi-a dublat estimarea privind ritmul creşterii economice a ţării în acest an, de la 1,1% cât anticipa în octombrie la 2,6%.

În ciuda acestui fapt, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, anticipează mai multe probleme în viitor pentru ţara cu aproximativ 145 de milioane de locuitori.

UPDATE 9:12 – Ucraina mulţumeşte României pentru cele „15 convoaie militare trimise”

România a trimis Ucrainei 15 convoaie cu ajutoare militare şi va ajuta la antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, informează Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizaţie oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, care a publicat pe X un videoclip de mulţumire la adresa României.

„Nu doar graniţa comună, ci şi istoria comună dintre România şi Ucraina reprezintă fundamentul parteneriatului nostru de o viaţă.  Le mulţumim prietenilor noştri români pentru că ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei”, este mesajul postat de Stratcom Center pe X.

„Ucraina vă va susţine întotdeauna”, le promit românilor ucrainenii.

În videoclipul care însoţeşte mesajul sunt imagini de la demonstraţii pro-ucrainene din România, de la întâlniri ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski în timp ce-şi dau mâna. Acestea alternează cu „cartoane” pe care scrie în limba engleză: „România este unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai noştri şi unul dintre partenerii care ne-au susţinut cel mai mult”, „România a trimis Ucrainei 15 pachete de ajutor militar”, „Ne va antrena piloţii pe noile avioane F-16”. Sunt prezentate, de asemenea, imagini cu vehicule militare şi cu sisteme de rachete antiariene. 

Apar, de asemenea, imagini din februarie 2024 cu refugiaţi, Stratcom reamintind: „România a găzduit zeci de mii de refugiaţi”.

„Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului nostru. Mulţumesc, România”, se spune în mesajul de final al videoclipului.

România nu a dezvăluit public ce ajutor militar exact a trimis Ucrainei, ceea ce a dat naştere unor dezbateri şi controverse.

UPDATE 06:30
O rețea online cu sediul la Moscova a răspândit propagandă de război pro-rusă și dezinformare în Europa de Vest, spun experții din armata și securitatea cibernetică franceză, citați de Guardian. Rețeaua, numită Portal Kombat , a operat cel puțin 193 de site-uri prin care se difuza propagandă pro-rusă și critici la adresa guvernului de la Kiev.

UPDATE 06:03
Serviciul de informații din Norvegia a avertizat că Rusia „obține avantaje” în războiul cu Ucraina datorită numărului mare de trupe și materiale furnizate de Iran, China, Coreea de Nord și Belarus. Nils Andreas Stensones, șeful unității de informații militare, a spus că Kievul va avea nevoie de asistență militară occidentală „extinsă” pentru a inversa situația.

UPDATE 05:00
Kremlinul a negat afirmația Ucrainei conform căreia trupele sale folosesc sistemul Starlink al lui Elon Musk pentru comunicații militare. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că sistemul nu a fost certificat pentru utilizare în Rusia, nici furnizat oficial în Rusia și, prin urmare, nu poate fi utilizat.

Articolul precedentDecizie bombă în dosarul accidentului produs de Monica Macovei
Articolul următorDiseară revine Liga Campionilor la fotbal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.