Arhiepiscopia Alba Iulia – Cât costă JURĂMINTELE BISERICII?

Mărturii multiple obținute de reporterii noștrii de la preoți din Alba descriu felul viciat în care funcționează structura locală a Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiepiscopia condusă de ÎPS Irineu printr-o gupare formată în jurul acestuia impregnează teroare în jurul preoților dar și a personalului monahal din mănăstiri.  După ce într-un articol precedent am făcut public un document care îi obligă pe preoți și angajați ai Protopopiatului Alba Iulia să semneze un jurământ Episcopului.

 Astfel că, preotii și întregul personal cu funcții de conducere sau execuție din Protopopiatul Alba Iulia , precum si persoanele nesalarizate care administrează bunuri bisericești vor trebui sa semneze un Juramant sau Act de onestitate si fidelitate.  Semnatarii jură în fața lui Dumnezeu că își vor indeplini sarcinile cu onestitate, fidelitate și corectitudine față de Biserică, că nu își vor însuși venituri sau avantaje necuvenite și ca vor pastra cu sfințenie confidențialitatea sarcinilor de serviciu.

Părinţii Bisericii au propovăduit cu toţii interzicerea absolută a jurământului. Sfântul Vasile cel Mare a spus că „jurământul a fost interzis o dată pentru totdeauna”, cu referire la canonul 29, iar Sfântul Grigorie Teologul, atunci când a fost întrebat cum va putea cineva să îi convingă pe ceilalţi de adevărul spuselor sale, răspunde clar: „Prin cuvântul şi purtarea care va încredinţa cuvântul lui”. Adică tot ceea ce este da să fie da şi ce este nu să fie nu. Despre utilitatea jurământului o arată foarte frumos Sfântul Ioan Gură de Aur: „De crezi că omul este iubitor de adevăr, nu-l sili să se jure; şi iarăşi, de ştii că minte, nu-l sili să jure strâmb”.

Dar cine mai tine cont de aceste învățăminte ?

Tot personalul enumerat mai sus este legat prin acest jurământ iar cei care îl vor încălca sunt obligați să plătească sume colosale, considerate daune.

Imagine

” În cazul în care mă voi afla în conflict de interese cu Protopopiatul Ortodox Român Alba Iulia sau mă voi face vinovată de nerespectarea celor prevăzute la pct. I lit. a) și b) mai sus menţionate, mă oblig să achit Protopopiatului Ortodox Român Alba Iulia suma de 10.000 LEI, cu titlu de daune interese, această sumă fiind certă, lichidă şi exigibilă, fiind datorată de drept.”

Imagine

” În cazul în care nu voi respecta, după încetarea calităţii mele de angajat la Protopopiatul Ortodox Român Alba Iulia şi pe perioada de 10 ani mai sus menţionată, cele prevăzute la pct.II lit.a) şi b) din prezenta declaraţie, mă oblig să achit Protopopiatului Ortodox Român Alba Iulia suma de 20.000 LEI, cu titlu de daune interese, această sumă fiind certă, lichidă şi exigibilă, fiind datorată de drept ”

Deși aceste documente, considerate a fi de uz intern încalcă contractul de muncă al angajaților Protopopiatului, autoritățile competente se tem să intervină iar la nivel înalt.

Deși s-au schimbat multe, rolul preotului în societatea de astăzi este acelaşi rol pe care l-a avut totdeauna: să fie slujitor al lui Dumnezeu pentru binele oamenilor. Nu slujitor al Chiriarh – ului, nu dădător de biruri Biserici. Preotul este acel om care ne-a învățat să ne iubim bunicii, să ne respectăm părinții și să ne creștem copii. Poporul român are nevoie de preoți liberi, nu aflați sub stăpânirea unor indivizi cu inima neagră avizi după putere.

Imagine

 Înalt Prea Sfinția Voatră, Irineu Pop,vă scriu cu tot respectul cuvenit înaltei funcţii pe care o deţineţi şi cu toată consideraţia pentru studiile pe care le-aţi făcut în tinereţe dar preoții și cei pe care doriți să-i inrobiți sunt acei oameni care muncesc pe rupte să producă dintr-o comunitate săracă birul pe care îl pretindeți, să facă rost de bani să își cumpere vinul, hainele, lumânările pe care I le impuneți. Preoții pe care îi înrobiți își pun cuvântul ca VOI să primiți respectul enoriașilor. 

Înalt Prea Sfinția Voastră, ați mai greșit în cariera de Arhiereu al Bisericii, implicându-vă în mișcarea eretică de la Glodeni – Pucioasa, erezie de care v-ați desolidarizat ulterior, conform hotărârilor nr. 110 și 294/1993 ale Sfântului Sinod.

Vă rugăm și de această dată sa mai cercetați aceste pretenții necanonice impuse preoților și monahilor și să reveniți,  până nu e prea târziu, în matca Sfintei Tradiții păstrate în Biserica Ortodoxă Română!

Articolul precedentCum va fi vremea pana pe 24 noiembrie
Articolul următorUn român a fost condamnat la închisoare pe viaţă în Marea Britanie, după ce a omorât o artistă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.