Aproape 30 de pacienți cu AVC au beneficiat de tromboliză intravenoasă la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în 6 luni

Un număr de 29 de pacienţi, cu vârste cuprinse între 50 şi 89 de ani, au beneficiat din februarie şi până în prezent de tromboliză intravenoasă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia. Aceștia  au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic, evoluţia lor la tratament fiind favorabilă.

O bună parte dintre pacienţii care au suferit AVC şi au beneficiat de tratament trombolitic au avut parte de o reducere a gradului de dizabilitate, această metodă terapeutică fiind adecvată în primele maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absenţa contraindicaţiilor.

Tratamentul este netraumatizant şi constă în injectarea unei substanţe trombolitice (denumită şi fibrinolitică). Aceasta se administrează în venă şi încearcă să dizolve obstacolul ce blochează circulaţia.

SJU Alba Iulia a fost inclus în urmă cu aproape şase luni în programul de sănătate „Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al AVC”, derulat la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii şi coordonat la nivel local de medicul primar neurolog Oancea Adrian Marin.

La primirea anunţului privind aducerea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a unui pacient cu posibil diagnostic de AVC, candidat pentru acest tratament, medicul de gardă din UPU alertează medicul neurolog – abilitat să decidă diagnosticul şi indicaţia de tratament. De precizat este că întreaga procedură, de la evaluare, până la administrarea substanţei medicamentoase şi supravegherea pacienţilor se face cu echipa medicală din cadrul UPU-SMURD.

Dacă pacientul întruneşte criteriile de eligibilitate, acest tratament contribuie la scăderea dizabilităţilor acestei afecţiuni, iar în cazuri grave poate contribui la salvarea vieţii. Este considerată cea mai bună terapie în cea mai scurtă perioadă de timp de la debutul afecţiunii.

Recunoaşterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă întrucât, amintim, pacienţii cu AVC pot beneficia de acest tratament doar în primele 4,5 ore de la debutul primelor simptome. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feţei, scădere scădere de forţă musculară în mână şi/sau picior în picior tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor trebuie să se prezinte de urgenţă la spital.

Ambulanţa trebuie solicitată la apariţia primelor simptome pentru ca pacientul să fie cât mai repede transportat.

1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.

2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan braţele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos

3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartrie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).

4. T (time=timp): Rapiditatea intervenţiei este esenţială. Sunaţi imediat la 112 sau transportaţi pacientul de urgenţă la spital.

 

Articolul precedentBărbat prins în timp ce se masturba în Piața Toboșarului din Alba Iulia
Articolul următorAnaliză economică : Ușoară scădere a euro

Comments are closed.