ANPC, sfaturi pentru cumpărăturile de sărbători: Atenție la „ofertele promoționale”!

 Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) atrage atenția producătorilor și consumatorilor cu privire la comercializarea și achiziția produselor alimentare, în special a „ofertelor promoționale” de sărbători. În luna decembrie, unii operatori economici pot profita de goana clienților după cumpărături, punând la vânzare produsele aflate în stoc, indiferent de calitatea acestora. Verificarea valabilității marcate pe ambalaj, precum și a calității produsului și ambalajului, reprezintă doar câteva aspecte pe care consumatorii ar trebui să le ia în considerare atunci când se află la cumpărături.

 

          Dulciurile şi jucăriile sunt cele mai dorite daruri de Moş Nicolae şi Moş Crăciun… dar atenţie ce produse achiziționați!

 

În cazul dulciurilor:

 

  • Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română;
  • Înainte de cumpărare, consumatorul trebuie să verifice starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.
  • Pentru ciocolată și produsele din ciocolată trebuie menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente. În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului.
  • De asemenea, consumatorii trebuie să fie foarte atenți dacă pe eticheta produselor existentă informații cu privire la ingredientele cu posibil efect elergen sau a atenționării *poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora* în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranților, înscriși în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

 

În cazul jucăriilor:

Dacă doriți să dăruiți o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copiii dumneavoastră, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să țineți cont de următoarele sfaturi:

  • să achiziționați jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care veți avea nevoie pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranţa unui produs şi să alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Trebuie să aveți în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”,
  • recomandăm părinților să verifice dacă jucăriile au marcate pe ele numele producătorului, importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactați); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) şi marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.
Articolul precedentRecomandările polițiștilor pentru șoferi, în condițiile unui carosabil acoperit cu polei
Articolul următorCe trebuie să ai în portofel în ziua de Sfântul Nicolae pentru a avea noroc tot anul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.