ANCOM: CREŞTERE CU 40% A NUMĂRULUI DE INCIDENTE DE SECURITATE ASUPRA REŢELELOR DE TELECOMUNICAŢII, ÎN 2023

Numărul incidentelor de securitate care au afectat conexiunile de telefonie mobilă şi internet mobil în 2023 a crescut cu 40% faţă de anul precedent, arată un raport publicat, marţi, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Conform datelor centralizate, în cursul anului trecut, a existat o variaţie semnificativă în ceea ce priveşte numărul mediu de conexiuni afectate pe fiecare tip de serviciu, cu o scădere pentru serviciile fixe de telefonie şi internet, o creştere uşoară pentru serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale şi telefonie mobilă şi SMS, dar o dublare a numărului mediu de conexiuni afectate în cazul serviciilor de internet mobil şi transmisiuni de date mobile, în comparaţie cu anul precedent.

Astfel, conform unui comunicat al ANCOM, cele mai afectate servicii au fost cele de comunicaţii mobile: serviciile de telefonie mobilă şi SMS – cu peste şase milioane de conexiuni, iar serviciile de internet mobil şi transmisiuni de date mobile – cu mai mult de şapte milioane de conexiuni.

În medie, un incident a afectat aproximativ 33.000 de conexiuni, în creştere cu 65% de la un an la altul.

„Această creştere semnificativă este cauzată, în mare măsură, de fenomenele meteo extreme apărute în decursul anului 2023. Aceste incidente au afectat utilizatorii din mai multe judeţe simultan (distribuţia geografică fiind extinsă) şi au avut o durată de manifestare îndelungată. În mai multe cazuri, intervenţiile pentru remediere au fost îngreunate de drumurile închise, blocate de arbori căzuţi ori de condiţii meteo ce nu permiteau o intervenţie rapidă. Având în vedere acest cumul de factori, valoarea numărului mediu de conexiuni este, atât procentual, cât şi în valoare absolută, mult mai mare decât în anul precedent”, notează ANCOM.

Raportul de specialitate relevă, totodată, că, în anul 2023, cea mai frecventă cauză a incidentelor rămâne cea externă sau implicarea unei părţi terţe, cu un număr de 421 de incidente raportate (comparativ cu 298 de incidente înregistrate în anul anterior).

Totodată, mediile de transmisiune au fost afectate, în principal, din cauza problemelor apărute la nivelul reţelelor partenere (lucrări efectuate de terţi, tăieri accidentale de fibră optică sau întreruperi ale energiei electrice).

Pe de altă parte, staţiile de bază şi controlerele mobile au fost afectate, în general, de întreruperea alimentării cu energie electrică, cauzată de cele mai multe ori de întreruperi în alimentarea cu energie furnizată de reţelele de distribuţie naţională de energie electrică. În context, atât numărul incidentelor care au afectat mediile de transmisiune, cât şi numărul celor care au afectat staţiile de bază şi controlerele mobile au înregistrat o creştere semnificativă de cel puţin 42% faţă de valorile înregistrate în anul precedent.

O altă categorie predominantă de incidente a fost reprezentată, anul trecut, de cele provocate de fenomenele naturale, cu un total de 45 de incidente înregistrate, de nouă ori mai mare decât în anul 2022.

Din punct de vedere al distribuţiei geografice, incidentele au afectat unul sau mai multe judeţe simultan: 276 de incidente au afectat câte un judeţ, 206 au dus la afectarea conexiunilor din 2 – 9 judeţe simultan, nouă incidente au afectat între 10 şi 30 de judeţe şi şase incidente au avut impact la nivel naţional.

Distribuţia incidentelor la nivel naţional arată că majoritatea incidentelor (77) au afectat judeţul Constanţa, iar judeţele în care au fost înregistrate cele mai puţine incidente au fost Braşov şi Covasna – cu câte 12 incidente.

Din perspectiva distribuţiei geografice a incidentelor provocate de probleme de alimentare cu energie electrică, în judeţul Constanţa s-au înregistrat cele mai multe astfel de incidente (52), urmat de Buzău (30). La polul opus, cu cele mai puţine raportări de incidente electrice, s-a situat judeţul Covasna – cu două evenimente.

Peste jumătate (52%) din totalul incidentelor raportate au fost incidente electrice.

La capitolul durată incidente raportate, în cursul anului 2023, au fost contorizate peste 6.500 de ore, dublu faţă de anul anterior.

Valoarea medie a duratei unui incident a fost în creştere cu aproximativ cinci ore, în perioada analizată, şi a depăşit 13 ore de indisponibilitate medie/incident.

Potrivit sursei citate, incidentele care au durat cel mai mult au fost cele produse din cauza fenomenelor naturale (cu o durată medie de aproximativ 31 de ore), urmate de incidentele din cauză externă (durată medie de circa 12 ore).

Raportul ANCOM privind incidentele care au afectat securitatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice în anul 2023 a fost realizat pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de către furnizori.

AGERPRES

Articolul precedentPREŢUL MEDIU AL UNUI SEJUR LA MARE, DE SFÂNTA MARIA, SE RIDICĂ LA 906 LEI
Articolul următorCNAIR: SE ÎNCHIDE, TEMPORAR, CIRCULAŢIA PE ANUMITE SECTOARE ALE A3 BUCUREŞTI-PLOIEŞTI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.