Anchetă: România s-ar afla printre cele 10 țări în care s-ar fi folosit un program spion similar cu Pegasus, pentru a monitoriza jurnaliști și politicieni

O investigație a Microsoft și Citizen Lab dezvăluie că aplicația de hacking QuaDream a fost folosită pentru a monitoriza jurnaliști, politicieni și activiști din cel puțin patru țări ale Uniunii Europene, scrie cotidianul spaniol El Periodico, preluat de Rador.

Cel puțin 10 țări din întreaga lume au folosit un nou program de calculator pentru a spiona jurnaliști, politicieni din opoziție și activiști umanitari. O investigație comună a Microsoft și Citizen Lab a scos la iveală funcționarea acestei aplicații creată de QuaDream, o companie israeliană ascunsă.

Ancheta Microsoft notează că această companie de mercenari cibernetici își vinde platforma de spionaj, cunoscută sub numele de REIGN, guvernelor pentru a fi folosită în scopul de a asigura aplicarea legii.

Cu toate acestea, un alt studiu al Centrului de Cercetare al Universității din Toronto a identificat cel puțin cinci victime din societatea civilă.

Au fost localizate și servere care operează din Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Ghana, Ungaria, Israel, Mexic, Cehia, România, Singapore și Uzbekistan. Informațiile jurnalistice indică faptul că QuaDream și-a oferit serviciile și autorităților din Maroc şi Indonezia.

Această listă de țări îi îngrijorează pe anchetatori, deoarece aceștia au documentat că unele dintre ele au folosit alte instrumente de spionaj pentru a încălca drepturile omului.

Acesta este cazul în Mexic, Emiratele Arabe Unite și Ungaria, toate fiind implicate în persecuția jurnaliștilor critici, politicienilor dizidenți și activiștilor. Deși nu știu dacă guvernul israelian folosește acest instrument, ei amintesc că au folosit deja altele împotriva palestinienilor.

Programul de spionaj QuaDream a exploatat vulnerabilitățile din versiunile 14.4 și 14.4.2 ale iOS – sistemul de operare folosit de produsele Apple – pentru a trimite invitații de calendar rău intenționat și pentru a sparge telefoanele mobile ale victimelor sale.

Acest lucru le-ar permite atacatorilor să fure date, să asculte apelurile și să activeze camera și microfonul dispozitivului. Deși nu este sigur, această tehnică ar putea fi înlocuită de noile actualizări de sistem.

Aceeaşi metodă este aceeași folosită de Pegasus, cel mai faimos dintre programele de spionaj construite în Israel și care a fost folosit împotriva a cel puțin 65 de personalități din sfera independentă din Catalonia, dar și împotriva premierului spaniol Pedro Sánchez.

Se știu foarte puține despre QuaDream, care funcționează opac și nu are site web. Ancheta dezvăluie că firma a fost fondată în 2016 de Ilan Dabelstein, Guy Geva și Nimrod Rinsky.

Primul este un fost soldat israelian care ar fi directorul executiv și cel mai mare acționar al companiei. Ceilalți doi ar fi lucrat anterior pentru NSO Group, compania din spatele Pegasus. Nu se știe dacă toți mai fac parte din proiect. Ultimul CEO ar fi Avi Rabinowitz.

Meta a remarcat în raportul său anual că a detectat „aproximativ 250 de conturi” pe care firma israeliană le-ar fi folosit pentru a-și testa capacitățile de „a pirata” dispozitive precum iPhone, dar și pe cele care folosesc sistemul de operare Android.

QuaDream nu și-ar vinde programele spion direct guvernelor, ci mai degrabă printr-o companie din Cipru numită InReach, a raportat „Haaretz”. Aceste informații sugerează că și Arabia Saudită s-ar putea număra printre clienții companiei.

Articolul precedentCâți pensionari sunt în România și care este pensia medie
Articolul următorNervi puși la încercare pentru românii care vor să plece din țară în minivacanța de Paște: cozi interminabile și timpi de așteptare de peste 80 de minute

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.