Medicul Alexandru Rafila spune că elevii ar trebui testaţi pentru COVID-19 măcar o dată pe săptămână în şcoli. Deputatul PSD este de părere că în acest fel ar fi identificare precoce anumite cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2
„Nu trebuie să ne gândim la lucruri extrem de birocratice, dimpotrivă, trebuie să fie o testare de screening, adică de depistare, care ulterior, dacă de exemplu un test este pozitiv, poate fi confirmată într-un laborator, nu e niciun fel de problemă, dar lucrul ăsta trebuia organizat în timpul verii, acum până îl organizăm, se termină valul pandemic”, susţine Rafila.
Întrebat, la RFI, ce ar trebui făcut ca şcolile să nu devină focare de COVID-19, Alexandru Rafila a declarat că „în momentul de faţă, sunt trei lucruri pe care putem să le facem ca să ajungem la această situaţie, care să limiteze, pentru că nu se poate evita total, în mod evident, răspândirea infecţiei şi în unităţile şcolare”.
„În primul rând, adulţii care trăiesc împreună cu copiii, părinţii sau alte rude apropiate, care locuiesc împreună cu copiii, ar trebui să fie vaccinate, asta e o măsură care previne îmbolnăvirea copiilor şi sigur, dacă există copii cu vârsta mai mare de 12 ani în familie, e bine să fie vaccinaţi şi ei”, a arătat Rafila.
În opinia sa, „cea de-a doua măsură este legată de testarea măcar o dată pe săptămână a copiilor în şcoală, care ar detecta precoce anumite cazuri de infecţie şi lucrul ăsta trebuie organizat de către Ministerul Educaţiei. Nu trebuie să ne gândim la lucruri extrem de birocratice, dimpotrivă, trebuie să fie o testare de screening, adică de depistare, care ulterior, dacă de exemplu un test este pozitiv, poate fi confirmată într-un laborator, nu e nici un fel de problemă, dar lucrul ăsta trebuia organizat în timpul verii, acum până îl organizăm, se termină valul pandemic”.
Alexandru Rafila a subliniat că este foarte importantă aerisirea regulată a claselor.
„Cel de-al treilea lucru este bineînţeles legat de respectarea măsurilor din şcoală, de distanţare, în măsura posibilului. Eu nu sunt îngrijorat de exemplu de îmbolnăvirea copiilor de către cadrele didactice, chiar dacă sunt nevaccinate, pentru că acolo există o anumită distanţare, atât cadrele didactice, cât şi copiii poartă mască, deci riscurile de îmbolnăvire sunt mai mici. În plus, un lucru care este esenţial şi care este recomandat cu tărie şi de OMS şi de Centrul European de Control al Bolilor este aerisirea foarte bună a claselor în pauze”, a explicat el.
Sursa: Libertatea Zilei