Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, la un post TV, că estimările specialiștilor în sănătate publică este că numărul de cazuri de coronavirus din valul 5 va fi de două ori mai mare decât numărul de cazuri din valul 4.

Oficialul spune că o creștere mai rapidă a infectărilor este de așteptat să aibă loc în România începând cu jumătatea lunii ianuarie, iar introducerea certificatului verde ar fi putut limita răspândirea virusului, a adăugat ministrul.

„Deja cazurile cresc, important e daca ajungem la o crestere galopanta. Probabil ca in jurul datei de 15 ianuarie vom incepe sa asistam la o crestere mai rapida numarului de cazuri. In valul 4 am avut cca 400.000 de imbolnaviri confirmate. Cate imbolnaviri vom avea in valul 5 ramane de vazut. Noi estimam probabil o dublare a numarului de cazuri in valul 5”, a afirmat Rafila.

 

„Certificatul verde ar fi putut sa limiteze cresterea si asta oferea o relaxare a sistemului sanitar si nu l-ar putea fi pus in pericol asa cum ar putea fi daca numarul de infectari este mare”, a adăugat ministrul Sănătății.

Rafila a mai declarat că este atributul Parlamentului să decidă introducerea sau nu a certificatului verde, demnitarul precizând că „există un blocaj” în acest sens.