ALERTĂ maximă în lume: Variola maimuței, urgență de sănătate publică în America

Statele Unite sunt în alertă maximă. Variola maimuței a fost declarată urgență de sănătate publică, după ce numărul cazurilor a explodat, focarul din SUA fiind cel mai mare din lume.

Departamentul american de Sănătate (HHS) a declarat joi variola maimuței o urgență de sănătate publică la nivel național. Potrivit unui ultim bilanț, numărul cazurilor confirmate raportate a ajuns la ajung la 6.617 în SUA. Astfel că focarul de variolă a maimuței din America a devenit cel mai mare din lume, cu cazuri raportate în 48 de state. Până în prezent, nu au fost înregistrate decese în SUA, dar au fost patru în afara Africii, inclusiv două în Spania, din cauza variolei maimuței.

Anunțul declarării stării de urgență a fost făcut joi seară de secretarul pentru Sănătate și Servicii Umane Xavier Becerra. Urmează să fie mobilizate fonduri și instrumente suplimentare pentru combaterea bolii. Este vorba de permiterea unei „flexibilități mai mari” în cazul livrărilor de vaccin și accelerarea aprobării medicamentelor împotriva virusului variolei maimuței. Oficialii din statele California, Illinois și New York au declarat deja variola maimuței ca urgențe de sănătate publică . Aproape toate cazurile au fost raportate la bărbați homosexuali sau bisexuali, dar există „o mare îngrijorare” că focarul s-ar putea răspândi la grupuri mai vulnerabile, inclusiv copiii, relatează DailyMail.

În California, cel mai populat stat american, guvernatorul Gavin Newsom a declarat deja de luni stare de urgență din cauza variolei maimuței, pentru a accelera vaccinarea și a încetini răspândirea epidemiei. Au fost confirmate cel puțin 827 de cazuri de variola maimuței până luni, al doilea cel mai mare număr de cazuri după cele 1.390 de infecții raportate în New York.

Organizația Mondială a Sănătății a ridicat variola maimutei la cel mai inalt nivel de alertă. OMS a declarat variola maimuței drept o „urgență de sănătate publică de interes internațional”. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunea că în Europa riscul de transmitere este considerat ridicat.

Și Australia a declarat variola maimuţei o „boală transmisibilă de importanţă naţională”.

Articolul precedentRomânia în 2022: Puține familii cu 3 copii, media e 1,7 copii la o femeie – Care e populația. CIFRE recensământ
Articolul următorMinistrul Digitalizării, Sebastian Buduja, bilanț după 3 luni de activitate: ”Avem mult teren de recuperat”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.