ALERTĂ MAJORĂ: DUNĂREA ȘI-A IEȘIT DIN MATCĂ! CÂND SE AȘTEAPTĂ CA VIITURA SĂ LOVEASCĂ ROMÂNIA?

Este alertă majoră pe Dunăre, din cauza viiturilor produse de ciclonul Boris. Debitul a crescut alarmant și se îndreaptă către țara noastră, după ce fluviul a ieșit din matcă în mai multe zone din Austria, Slovacia și Ungaria. Specialiștii transmit că, în cel mult 10 zile, va fi vârf de debit, așa că autoritățile sunt în alertă.

La Budapesta este mobilizare masivă după ce apa a crescut cu cel puțin 3 metri. 

Ungaria ia măsuri pentru a preveni inundații catastrofale. Prognozele arată că nivelul Dunării va fi cel mai ridicat din ultimii zece ani. Pregătirile au început în urmă cu câteva zile și au fost folosiți aproximativ un milion de saci de nisip pentru baraje.

Peste 1.000 de militari au fost trimiși pe diguri, iar premierul Viktor Orban şi-a anulat vizitele externe. După fiecare ședință, acesta s-a deplasat în mai multe zone afectate pentru a monitoriza îndeplinirea sarcinilor de pe teren. Pe lângă sacii de nisip, în Ungaria se utilizează și diguri mobile care se pot demonta.

Potopul a făcut prăpăd din România până în Polonia. Cel puţin 22 de oameni au murit. Polonia se pregăteşte de zile ”critice”, la Budapesta se aşteaptă un nivel record al Dunării

Autoritățile maghiare iau în calcul evacuarea localnicilor din zonele afectate de calamitate. Însă, premierul Viktor Orban a încercat să liniștească oamenii și a reamintit ca momentan valorile înregistrate până acum nu depășesc cifrele record din 2013.

România, departe de pericol: Nu va fi inundată de Dunăre! Puhoiul de ape se va opri la Porțile de Fier, spun cei de la Hidroelectrica

Între timp, primarii din aproape 20 de localităţi aflate la intrarea Dunării în România au fost puşi în alertă de Ministerul Mediului. Aceştia trebuie să fie pregătiţi să evacuaze oamenii, dar şi bunurile aflate în zonele unde fluviul ar putea depăşi cotele de apărare în zilele următoare.

Din momentul în care cotele cresc în Budapesta, riscul de inundații crește la gurile de vărsare a Dunării, în Deltă, și inclusiv în Brăila, Galați și Tulcea. Ministrul Mediului va merge în zonă pentru a verifica dacă există echipamentele și utilajele necesare. 

Până în prezent, au fost inregistrate 24 de decese, în urma inundațiilor produse în Europa.

România și Polonia sunt cele mai afectate din acest punct de vedere, cu șapte decese.

Cinci persoane și-au pierdut viața și în Cehia și Austria.

Articolul precedentVIDEO 50 DE ANI DE LA INAUGURAREA SPECTACULOSULUI TRANSFĂGĂRĂȘAN
Articolul următorCOD GALBEN DE VÂNT PUTERNIC. ANM ANUNȚĂ O RĂCIRE SEMNIFICATIVĂ A VREMII – HARTA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.