ALERTĂ! Liber la plantele modificate genetic. Nu vom mai face diferența între legumele adevărate și cele modificate

Comisia Europeană este pe cale să legalizeze culturile modificate genetic pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Noua lege are ca scop reducerea birocrației și facilitarea accesului pe piață pentru plantele cultivate cu ajutorul „noilor tehnici genomice” (NGT), cum ar fi CRISPR-Cas9, care vizează gene specifice fără a introduce neapărat material genetic din afara fondului genetic al cultivatorilor.

Normele sunt promovate de multinaționale precum Bayer, Syngenta și Corteva, care împreună controlează cea mai mare parte a sectorului de reproducere a plantelor, precum și de o serie de companii mai mici, oameni de știință și grupuri de agricultori precum Copa-Cogeca.

Legea simplifică și mai mult normele pentru un subgrup de culturi NGT care sunt considerate echivalente cu cele obținute prin tehnici tradiționale de reproducere. Obligația de a eticheta alimentele ca fiind „OMG” nu se va mai aplica acestor plante „similare celor convenționale” și nu vor mai face obiectul evaluării riscurilor de către autoritățile de reglementare în domeniul siguranței alimentare.

Multinaționalele promovează legea, ecologiștii se opun 

Aceștia susțin că UE riscă să rămână în urma restului lumii în ceea ce privește utilizarea de noi culturi cu caracteristici speciale care le pot face mai hrănitoare, mai eficiente și mai bine adaptate la schimbările climatice.

Împotriva lor se poziționează deputații ecologiști, grupurile de apărare a mediului, micii fermieri și agricultorii ecologici și peste 400.000 de cetățeni ai UE care au semnat o petiție împotriva dereglementării a ceea ce ei numesc „noile OMG-uri”.

Aceste grupuri spun că normele vor întări și mai mult controlul asupra unei mâini de multinaționale, permițându-le să revendice brevete pentru culturi care ar fi putut fi obținute prin metode convenționale de reproducere, amenințând în același timp producția nemodificată genetic și cea ecologică. De asemenea, ei susțin că, deoarece NGT-urile există doar de puțin peste un deceniu, rămân întrebări cu privire la siguranța lor.

Articolul precedentiPhone 15 aduce schimbarea pe care o doreau toți utilizatorii de telefoane mobile – Surpiza uriașă de la Apple
Articolul următorO nouă înșelătorie face ravagii printre românii care vor să lucreze în Marea Britanie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.