ALERTĂ ÎN UNGARIA! DEBITUL DUNĂRII CREȘTE ZILNIC. AUTORITĂȚILE ROMÂNE DAU ASIGURĂRI CĂ NU EXISTĂ PERICOLUL UNOR VIITURI

În Ungaria, autoritățile au deschis un baraj în nord-vestul țării pentru a direcționa apa din râul Leitha într-un rezervor de urgență, într-o încercare de a proteja orașul Mosonmagyaróvár.

Apa a fost lăsată să se scurgă pe terenuri agricole, scrie Reuters.

Valul de inundații a ajuns la Budapesta iar terenurile au fost inundate. Premierul maghiar Viktor Orbán și-a anulat o vizită în străinătate și se află în centrul operațional de protecție împotriva inundațiilor. În capitala Budapesta se așteaptă ca Dunărea să atingă un nivel maxim de aproximativ 8,5 metri, probabil vineri sau sâmbătă.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a vizitat satul Kismaros, situat la nord de Budapesta, pe malul Dunării, pentru a verifica pregătirile împotriva creșterii apelor. În Kismaros, apărarea împotriva inundațiilor este pregătită în proporție de 70%, cu aproape 100.000 de saci de nisip folosiți, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, pe X.

Așteptăm vârful în Kismaros vineri”, a scris Orban într-o postare pe Facebook. „Va fi dificil, dar soldații noștri vor rezista. Vom reuși!

Pregătiri intense și în Polonia

În al treilea oraș ca mărime din Polonia, Wroclaw, oamenii s-au aliniat pentru a trece saci de nisip, întărind malurile râului și protejând clădirile, în timp ce, mai la sud, soldații construiau ziduri din saci de nisip pe malurile râului Oder.

Autoritățile se așteaptă ca apele să atingă vârful în Wroclaw joi.

„Ne concentrăm pe menținerea râului Oder în albia sa”, a declarat ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak „Avem în față câteva ore foarte dificile.”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să viziteze Wroclaw joi, unde se va întâlni cu liderii țărilor afectate. Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, a declarat că solicită Bruxelles-ului acordarea de ajutor financiar.

Autoritățile române spun că nu există pericolul unor viituri!

Timp de o săptămână, debitul Dunării la intrarea în România va crește în fiecare zi cu 1.000 de metri cubi pe secundă. Informarea a fost transmisă de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Autoritățile române spun că sunt în alertă, dar că nu există pericolul unor viituri.

Pentru Radio Reşiţa, Gabriel Muntean – şeful Serviciului Situaţii de Urgenţă, Inundaţii, Secetă şi Poluări din cadrul ABA Banat, a declarat:

Din informațiile pe care le-am primit de la Institutul Național de Hidrologie, debitul Dunării la intrarea în țară era la valoarea de 3.400 de metri cubi pe secundă, o valoare care se află acum sub media multianuală a lunii septembrie, dar în perioada următoare acest debit va crește până la valoarea de 9.200 – 9.500 metri cubi pe secundă în data de 28-29 septembrie când s-ar atinge maximul la intrarea în țară la Baziaș.

Este drept că față de anul 2013 unde debitul înregistrat a fost aproximativ cu 1.000 de metri cubi, de data aceasta nici afluenții Dunării de dreapta, Sava și nici de stânga, Tisa nu sunt mari, deci nu au un aport mare de apă, pe de o parte şi pe de altă parte gestionarea sau tranzitarea acestei unde de viitură este asigurată de către Hidroelectrica pentru că ei sunt proprietarul acumulării Porțile de Fier I și suntem convinși și din informațiile pe care le avem ei respectă regulamentul de exploatare al acumulării la ape mari.

Suntem informați că ei fac pregoliri din acest mare lac de acumulare pentru a putea prelua unda de viitură. Nici în această seară, nici joi şi nici vineri nu vor fi probleme şi nici după data 25 nu se va întâmpla nimic. Va fi o creștere de debit, de nivel bineînțeles, dar de întâmplat nu se va întâmpla nimic că sunt sigur că Hidroelectrica vor tranzita în bune condiții unda de viitură.

Vă asigur că, se va tranzita debitul în bune condiții. Am spus asta dacă Hidroelectrica își face treaba, adică ia măsurile care se impun. Din informațiile pe care le am deja ei merg cu cinci sute de Megawaţi și pregolesc din acumulare, deci practic oamenii nu trebuie să se teamă şi nici UAT-urile„.

Articolul precedentANM: ATENȚIONĂRI COD GALBEN DE PLOI ȘI VÂNT PUTERNIC
Articolul următorHANDBAL: DINAMO O ÎNVINGE PE WISLA PLOCK, ÎN LIGA CAMPIONILOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.