ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 EXIT POLL. Află primul cine va intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în direct, la Realitatea Plus și în timp real pe site-ul www.realitatea.net. Postul nostru de televiziune vă prezintă, duminică seara, la ora 21:00, rezultatele unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de prestigiosul institut de sondare a opiniei publice IRES. Rămâneți, așadar, pe Realitatea Plus și pe www.realitatea.net, în aceste zile, pentru un maraton de informații în exclusivitate, al cărui punct culminant va fi pe 10 noiembrie, la închiderea urnelor.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 EXIT POLL. 30 de ani de democraţie! 14 candidaţi! Peste 19 milioane de români! Pentru a opta oară, românii îşi aleg democratic preşedintele. Cine vor fi candidaţii care vor intra în turul al doilea? Duminică, 10 noiembrie 2019, ora 21.00, eşti primul care află!
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 EXIT POLL. Vă invităm să urmăriți duminică, 10 noiembrie 2019, la Realitatea Plus și pe www.realitatea.net, rezultatele exit poll-ului IRES, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. Înfiinţat în 2009, IRES a acoperit cele mai importante evenimente politice ale României din ultimii 10 ani şi a abordat, în numeroase studii, o gamă largă de teme importante din societatea românească. De-a lungul timpului, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a pus la dispoziţia publicului peste 100 de sondaje de opinie, care au influențat decisiv viața publică din România.
De exemplu, în 2016, la alegerile parlamentare, IRES a realizat cel mai amplu proiect de cercetare electorală din ţara noastră. Rezultatele furnizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie au avut, la acel moment, un grad ridicat de acuratețe, cu o diferență de mai puțin de un procent față de rezultatele finale oferite de Biroul Electoral Central.
Atunci, au fost realizate peste 18.000 de interviuri la ieşirea de la urne, la 300 de secţii de votare din 244 de localităţi. Datele au fost culese de 500 de persoane – operatori interviu, coordonatori, supraveghetori şi cercetători. Iar rezultatul a fost impresionant la nivelul fiecărei formaţiuni politice participante la scrutin, care a obținut cifrele prognozate de IRES. Diferența dintre cifrele oficiale și estimările IRES a fost mult mai mică decât marja de eroare.
Același lucru s-a întâmplat și în cazul datelor exit poll de la alegerile prezidenţiale din 2009, anul înfiinţării institutului. Şi atunci, IRES a oferit cele mai bune rezultate. „A fost vorba de o anume experienţă”, a precizat, la acea vreme, Vasile Dîncu, fondatorul IRES. El a explicat că specialiştii săi au ţinut cont de direcţia care se înregistra în diaspora, în raport cu scrutinul.
Pe lângă cercetarea opiniei publice, IRES desfășoară activități și în alte domenii de importanță majoră: de la politici publice și studii de securitate până la managementul crizelor.
Ce este important la un exit poll?
Vasile Dîncu, fondatorul IRES a declarat că, la exit poll-uri este interesant nu doar rezultatul final, ci și de ce a votat alegătorul cu respectivul candidat sau ce l-a determinat și când s-a hotărât să-l voteze pe preferatul său.
„Orice alegeri prezidențiale au un grad de suspans, pentru că, oricâte cercetări ai face, pentru că munca la un sondaj începe cu trei luni înainte, există cei care se hotărăsc cîn ultima săptămână cu cine să voteze. Iar aceștia reprezintă cam 20% din votanți.
Evident, nu se schimbă radical ierarhiile, dar atunci când e vorba de candidații de tur 2, cu valori apropiate, atunci rezultatele pot fi variate. Vom avea 500 de oameni care vor aduce 20 de mii de inteviuri. Cu cât ne răspund alegătorii mai repede, cu atât mai repede vom afla răspunsul.
Vom vorbi tot timpul zilei despre cum se desfășoară votul și despre prezența la vot, care va fi și oficial, din ora în oră. Vom arăta, chiar de la ora 9 dimineața, la intervale de 1 -2 ore și vom arăta cu se desfășoară votul. Evident, nu putem da datele decât după ora 21.
În rest, vom vorbi despre ceea ce contează pentru votanți, atunci când pun ștampila pe un anumit candidat. Un exit poll este important și pentru a afla cum au evaluat oamenii, când s-au hotărât să meragă la vot, ce este important pentru ei când merg la vot. Vom ajuta conștiința critică să se constituie. Făra informații, oamenii nu prea știu ce să aleagă.
O să spunem câți oameni din categorii socio-profesionale s-au prezentat, evident că nu vom spune cu cine au votat! Observatorii vizează legalitatea procesului electoral, numărătoarea cum se desfășoară votul. Practic, un observator care se află în secție se depolitizează și devine parte a procesului electoral.
Sondajul nostru va fi forte aproape de realitate. În 2009, am făcut un sondaj foarte aproape de realitate. Sunt sigur că vom fi duminică în marja rezultatelor oficiale, a spus Dîncu.