Astăzi au loc alegeri locale parțiale în 36 de localități.
Secţiile de votare s-au deschis deja, alegătorii fiind aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii şi, într-o singură comună, Consiliul Local.
Așadar, se desfăşoară alegeri parţiale în 6 oraşe şi 30 de comune, fiind deschise 176 de secţii de votare, scrutinul electoral urmând să se încheie la ora 21:00.
Circumscripţiile electorale în care se organizează alegeri locale parţiale pentru primari sunt:
* Alba – comunele Ciuruleasa şi Meteş
* Arad – comuna Zăbrani
* Argeş – comunele Aninoasa şi Rociu
* Bacău – comuna Tamaşi
* Braşov – comuna Şinca Nouă
* Brăila – comuna Viziru
* Caraş-Severin – oraşul Bocşa
* Călăraşi – comunele Cuza Vodă şi Frumuşani
* Covasna – comuna Ozun
* Dâmboviţa – comuna Braniştea
* Dolj – oraşul Filiaşi şi comunele Cătane, Sadova, Terpeziţa şi Ostroveni
* Galaţi – oraşul Târgu Bujor
* Gorj – comuna Bumbeşti-Piţic
* Hunedoara – comunele Burjuc, Romos şi Sarmizegetusa
* Ialomiţa – comunele Gura Ialomiţei şi Ion Roată
* Ilfov – oraşul Bragadiru şi comuna Găneasa
* Mehedinţi – comuna Obârşia de Câmp
* Olt – comuna Deveselu
* Prahova – comuna Şotrile
* Sălaj – oraşul Şimleu Silvaniei
* Suceava – oraşul Vicovul de Sus
* Timiş – comuna Voiteg
* Vâlcea – comunele Scundu şi Slătioara
De asemenea, sunt alegeri locale parţiale pentru Consiliul Local în comuna Cojasca din judeţul Dâmboviţa.
Pentru buna desfășurare a scrutinului de astăzi, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a mobilizat aproximativ 1.500 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi efective din cadrul altor structuri ale instituției.
Forţele menţionate sunt pentru protecţia secţiilor de votare, soluţionarea cu celeritate a eventualelor sesizări de incidente electorale şi constituirea rezervelor de intervenţie. În sprijinul structurilor teritoriale din judeţele unde au loc alegeri au fost trimişi ofiţeri de la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, informează un comunicat al MAI.
În legătură cu procesul de votare, MAI precizează faptul că au dreptul să voteze toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.
Alegătorul poate vota doar la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secţia de votare unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz, numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
MAI aminteşte, totodată, că actele de identitate care au expirat începând cu data de 01.03.2020, îşi menţin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.
Pentru asigurarea condiţiilor necesare de legalitate şi securitate a votului, va fi utilizat Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Personalul MAI rămâne în dispozitiv pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, acordând maximă atenţie sesizărilor privind încălcarea legii. Acolo unde situaţia o va impune, vor fi luate toate măsurile prevăzute de lege. Astfel, misiunea efectivelor ministerului va continua şi după ora 21,00, ora oficială de încheiere a procesului de votare, acestea rămânând în dispozitiv pentru a asigura paza buletinelor de vot, a proceselor-verbale şi a celorlalte materiale necesare procesului de vot pe timpul transportului lor către birourile electorale judeţene.
MAI mai face apel către toţi participanţii la acest proces electoral să respecte prevederile legale.