Acuzațiile lansate de procurori în dosarul în care a fost reținut Victor Pițurcă sunt doar ultimele dintr-un lung șir de presupuse ilegalități din vremea pandemiei, legate de achizițiile făcute. DNA anunța anul trecut că pe masa procurorilor se află peste 90 de dosare ce vizează fapte din perioada pandemiei de COVID-19.
Ultimul nume din scandalurile ce au marcat achizițiile din anii de pandemie este fostul selecționer Victor Pițurcă, reținut luni de procurorii anticorupție.
Fostul șef al UNIFARM a fost condamnat în primă instanță pentru că ar fi cerut mită în legătură cu achiziția echipamentelor de protecție. După izbucnirea crizei sanitare legate de COVID-19, numeroase alte nume cunoscute au ajuns în prim plan din cauza unor controverse legate de achizițiile din acea perioadă. În mai anul trecut, șeful DNA a declarat că procurorii au în lucru peste 90 de dosare ce au legătură cu pandemia de COVID-19.
De departe, cel mai cunoscut scandal legat de achizițiile din pandemie îl are în centru pe fostul șef al UNIFARM, Adrian Ionel. În vara anului trecut, el a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă. Fostul șef al UNIFARM a fost acuzat de procurori că ar fi cerut o mită de 760 de mii de euro de la reprezentanții unei firme.
Totul, în schimbul unui contract de achiziție de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului, respectiv 250 de mii de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale. El a negat acuzațiile.
La rândul său, celebrul medic Virgil Musta, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeş” din Timişoara, a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu.
Presupusele fapte ar avea legătură, susțin anchetatorii DNA, cu efectuarea de teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Potrivit procurorilor, între iulie și noiembrie 2020, Musta ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii în beneficiul societăţii la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu la Spitalul „Dr.Victor Babeş” din Timişoara.
Recent, doctorul a fost acuzat de ANI de conflict de interese. Și de această dată, medicul a negat acuzațiile și a spus că nu a produs prejudicii.
În perioada pandemiei au apărut informatii si cu privire la o firmă despre care se spunea că ar fi controlată de Sile Cămătaru, fratele celebrului Nuțu Cămătaru. Potrivit datelor de la acea vreme, compania ar fi câștigat o licitație și ar fi urmat să livreze teste de salivă către Ministerul Educației, pentru a fi distribuite în școli.
O altă firmă care a urmat, după câștigarea licitației, să livreze teste de salivă pentru elevi ar fi fost legată de celebrul designer Cătălin Botezatu.
Într-o reacție la acel moment, compania a transmis că Botezatu reprezintă imaginea brandului și că au fost respectate toate normele când a participat la licitație.