Noua Lege a pensiilor, ADOPTATĂ în Parlament: Câți bani vor primi peste 4,7 milioane de pensionari

Legea pensiilor a fost adoptată, luni, 20 noiembrie, în Parlament. Înainte de votul final pe Legea pensiilor în Camera Deputaților a avut loc o ședință de taină. Premierul Marcel Ciolacu a convocat-o pe șefa de la Ministerul Muncii – Simona Bucura-Oprescu înainte de primirea raportului Comisiei de muncă de către deputați.

Legea pensiilor a primit votul final în Parlament. A fost adoptată cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 17 abțineri, alături de un deputat care nu a votat.

Proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii a primit votul final, luni, 20 noiembrie, în Camera Deputaților, for decizional în acest caz. După vot, legea merge spre promulgare către președintele Klaus Iohannis, în cazul în care nu va fi depusă nicio sesizare la Curtea Constituțională.

Votul din Camera Deputaților pe legea pensiilor a întârziat peste o oră. Acesta era programat să înceapă luni de la ora 16.00. Înainte de primirea raportului de la Comisa de muncă, Simona Bucura-Oprescu , ministrul Muncii, a fost convocată de premierul Marcel Ciolacu, potrivit Realitatea PLUS. 

Ministra Muncii a fost chemată din plen la întâlnirea de taină cu premierul înaintea începerilor dezbaterilor pe legea pensiilor, relatează Realitatea PLUS.

Ședința a avut loc în biroul șefului actual al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, cu premierul Marcel Ciolacu. 

Ulterior, Simona Bucura-Oprescu a revenit în plen pentru votul în procedură de urgență pe legea sistemului de pensii.

„Astăzi, împreună, avem în atenție un proiect extrem de important pentru România, un proiect care îşi doreşte să aducă echitate românilor, să aducă pensii care reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar şi pentru românii care muncesc. Noua lege are două elemente importante: contributivitatea şi munca. Aceştia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor.

Cred că este important ca fiecare dintre noi astăzi în ceea ce priveşte acest proiect de lege să arătăm că suntem o echipă, aceeaşi echipă care reprezentăm interesele românilor şi înţelegem cât de important este, pe de o parte, să adoptăm acest act normativ în procedură de urgenţă, aşa cum a aprobat Biroul permanent, dar, în acelaşi timp la timp, pentru a fi gata cu reforma astfel încât Comisia Europeană să elimine acel 9,4 % care ar fi îngheţat pensiile românilor până în 2070.

Contăm pe susţinerea dumneavoastră pentru acest proiect de lege şi împreună ne dorim ca, în anii ce urmează, românii să se bucure de prevederile pe care acest proiect le aduce” a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, înaintea prezentării proiectului legii pensiilor, a amendamentelor propuse și a votului final. 

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii a intrat în dezbaterea deputaților, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii poate fi consultat AICI

PRINCIPALELE PREVEDERI DIN NOUA LEGE A PENSIILOR DIN ROMÂNIA, aplicată din ianuarie 2024

– punctul de pensie: 2.032 de lei, în creştere cu 13,8% (din ianuarie 2024)

– pensia minimă: 1.281 de lei, în creştere cu 13,8% (din ianuarie 2024)

– puncte de pensie suplimentare pentru românii care lucrează peste 25 de ani: 0,25 puncte/an – 1 punct/an

– noua formulă de calcul a pensiilor: VPR (valoarea punctului de referinţă = 81) * nr. total de puncte

– creșterea pensiilor, calculate prin noua formulă, va fi până la 112%, în septembrie 2024

– eliminarea inechităţilor dintre femei şi bărbaţi

– femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare în funcţie de numărul de copii

– creşte vârsta standard de pensionare pentru femei la 65 de ani, iar femeile şi bărbaţii se pot pensiona, opțional, la 70 de ani

 

 

Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. 

Legea a fost adoptată pe repede-înainte în Senat, întâi în comisia de muncă și apoi în plen, iar multe dintre amendamentele admise în comisia de muncă au fost ulterior respinse în plen. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au lipsit de la dezbateri. Un secretar de stat din Ministerul Muncii a anunțat că legea va avea un impact de 25 de miliarde lei anul viitor. Opoziția (USR) a încercat să afle de unde vor fi găsiți acești bani, dar niciunul dintre susținători nu a oferit vreo explicație.

Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.

După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că ”o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi ”pentru”, şase ”împotrivă” şi 19 abţineri.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: Am ieșit să protestez pașnic în fața ambasadei Ucrainei pentru părintele Jar și am fost scârbită de atitudinea ambasadorului și a diplomaților Kievului
Articolul următorCutremur cu magnitudine 3,1 grade, marți dimineața, în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.