Ședință de urgență la Guvern: Miniștrii-cheie, convocați de Marcel Ciolacu – Negocieri eșuate la Bruxelles

Este ședință de urgență la Guvern după negocierile de la Bruxelles pe pensii, salarii și taxe. Marcel Ciolacu i-a chemat la raport pe miniștrii care au negociat reformele cu Comisia Europeană, înainte de vizita premierului de poimâine.

Surse politice spun însă că discuțiile cu oficialii europeni nu au ajuns la niciun consens, ba mai mult, Comisia și-ar fi pierdut încrederea în guvernanți din cauza restanțelor uriașe.

Miniștrii de la Muncă, Finanțe și Fonduri Europene au fost două zile într-o o vizită la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni teme legate de PNRR și de viitoarea lege a pensiilor speciale. În principal, autoritățile române doresc să își asume un procent de deficit bugetar care să fie până la 5,5% și eliminare a pragului de 9,4% din produsul intern brut pentru plata pensiilor.

Ministrul Muncii – Simona Bucura-Oprescu a avut sarcina să prezinte oficialilor europeni noile modificări care trebuie să fie făcute legii pensiilor speciale și care sunt cerute de Curtea Constituțională. După ce guvernul român a stabilit cu oficialii europeni forma legii pensiilor speciale, forma pe care parlamentul a adoptat așa cum a trimis-o executivul, Curtea Constituțională a fost sesizată și a făcut observații privind unele articole ca neconstituționale. Acum, ministrul Muncii a oferit detalii privind elementele neconstituționale și cum trebuie ele să fie modificate pentru a respecta decizia Curții Constituționale.

Simona Bucura-Oprescu a amintit și de intenția guvernului de a impozita cu 15% partea care depășește salariul mediu net din pensiile speciale. 

La rândul lor, miniștrii Finanțelor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș și Adrian Câciu, au prezentat dorința guvernului de a depăși pragul asumat de 4,4% pe deficitul bugetar din acest an și ca acesta să fie de cinci procente și ceva, și au renegociat părţi din tratatul RePower EU. Pentru a-și menține punctele de vedere, cei doi miniștri au prezentat și elementele din pachetul de legi pentru care guvernul vrea să-și asume răspunderea în fața parlamentului și care se referă la forma administrației de stat, echitatea fiscală și lupta eficientă împotriva evaziunii fiscale.

Articolul precedentPreşedintele Senatului, Nicolae Ciucă: Trebuie să avem cu toţii curajul să ne asumăm responsabilitatea reformelor, chiar dacă va fi vorba de măsuri nepopulare
Articolul următorRevoltător: podul de Brăila se deșurubează cu mâinile goale, la nici două luni de la inaugurare! – VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.