Summit crucial în Republica Moldova, decizii vitale pentru viitorul conflictului lui Ucraina

Întâlnire crucială în Republica Moldova. Summitul Comunității Politice Europene se desfășoară în forță, în prezența a 47 de lideri europeni și oficiali, care decid soarta și securitatea Europei. Reuniunea este una fără precedent, cu participarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susținut din toate părțile de marile puteri europene. Și Klaus Iohannis a fost prezent la eveniment. 

Cei 47 de lideri ajunși în Republica Moldova au vorbit despre securitatea, energia și conectivitatea Republicii. Președintele României a vorbit despre importanța Europei de Est și a regiunii extinse a Mării Negre. În cadrul conferinței, șeful statului a vorbit și despre pericolul de la granițele țării care găzduiește marele eveniment.

„Agresiunea militară împotriva Ucrainei este evoluția cea mai perturbantă din era de după Războiul Rece. Este datoria noastră, a comunității statelor europene democratice să răspundem acestui apel istoric și să îi sprijinul pe cei mai vulnerabili dintre noi”, a declarat Iohannis. 

Și președintele țării gazdă a punctat importanța întâlnirii.

„Ucraina ține Moldova în siguranță astăzi și suntem foarte, foarte recunoscători pentru asta. Moldova respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și granițele sale recunoscute internațional”, a declarat Maia Sandu.


În timpul summit-ului, un anunț important pentru Republica Moldova a fost făcut de ministrul de Interne al Poloniei. Mariusz Kaminski a anunțat că Polonia a trimis un transport uriaș de arme și muniții pentru a ajuta vecinii de peste Prut să facă față tentativelor de destabilizare ale Rusiei.

Evenimentul este organizat la Castelul Mimi, un domeniu din satul Bulboaca, situat la 35 km de capitala Chişinău. Summitul vine în continuarea iniţiativei de anul trecut, condusă de Franţa, de a reuni la Praga liderii ţărilor membre şi partenere ale Uniunii Europene pentru a discuta despre provocările actuale. 


Volodimir Zelenski a fost primul șef de stat care a ajuns la summit. Liderul de la Kiev a declarat că Ucraina și Republica Moldova nu sunt doar state vecine, ci și parteneri de încredere, gata să înfrunte împreună Rusia. Președintele este încrezător și în ceea ce privește aderarea statului său la NATO.

„Ucraina este pregătită să fie în NATO, așteptăm până când Alianța va fi gata să găzduiască și să includă și țara noastră. Cred că garanțiile de securitate sunt importante atât pentru Ucraina, cât și pentru vecinii noștri, pentru Moldova din cauza Rusiei. (…) Când vom câștiga, atunci războiul se va opri,” a afirmat liderul de la Kiev.

Articolul precedentRegele Charles al III-lea ajunge azi în România. Care este programul vizitei suveranului?
Articolul următorStatele Unite nu intră în INCAPACITATE de plată. Congresul a evitat măsura care ar fi aruncat lumea în haos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.