Minunatul ulei de măsline este recomandat de toți nutriționiștii pentru beneficiile extraordinare pe care le are pentru sănătate. De multe ori însă, nu ai parte de uleiul adevărat ci de unul contrafăcut. Iată cum trebuie să faci pentru a avea întotdeauna ulei de măsline extravirgin.
Există trei cai importante prin care consumatorii pot fi și sunt, deseori, păcăliți.
În primul rând, uleiul de măsline extravirgin este diluat cu unul mai puțîn scump, că de exemplu ulei de floarea soarelui, ulei de soia sau răpită. Cei care fac asta cred că oamenii mai puțîn experimentați nu pot să-și dea seama că sunt înșelați. În al doilea rând, diluează ulei de măsline de calitate cu unul inferior, tot de măsline. Și, în al treilea rând, combină ulei de măsline cu unul folosit, rânced.
Înșelăciunea funcționează pentru că cei care cumpărau nu știu cum să deosebească un ulei de calitate superioară de unul de slabă calitate. Larry Olmsted, autorul cărții Alimente reale, alimente false: De ce nu șții ceea ce mănânci și ce poți face în legătură cu asta (Real Food, Fake Food: Why You Don’t Know What You’re Eating and What You Can Do About It) spune: „Este uimitor cum foarte mulți oameni nu știu gustul unui anumit aliment”, scrie sfatulparintilor.ro.
Potrivit unui studiu realizat e către Universitatea din California 69% din uleiul de măsline etichetat drept extravirgin nu întrunea standardele de calitate.
Iată de ce trebuie să ții cont atunci când mergi să cumperi ulei de măsline: fii atent la etichetele care folosesc termene precum pur, natural, premium, sau chiar produs în Italia. În plus să cumperi produsele cu cea mai recentă dată de producție și evita să achiziționezi ulei la sfârșitul anului întrucât sunt șanse mari să provină din sezonul trecut. În plus, ai grijă să cumperi ulei în sticle închise la culoare întrucât calitatea uleiului de măsline scade când este expus la lumina.
1. Nu cumpăra niciun ulei care nu conține denumirea „extravirgin” pe etichetă
Această clasificare nu este o garanție definitivă, dar fără ea poți fi sigur că produsul la care te uiți nu are compoziția potrivită de acizi grași. Evită orice produse care specifică termenii de „light”, „virgin”, „pur” sau doar „ulei de măsline”.
2. Caută pe etichetă o dată a recoltei și numele fermei
În general cu cât eticheta dă mai multe detalii despre recoltarea măslinelor, cu atât este mai credibilă. „Numai uleiurile de bună calitate vor specifica data recoltei sau momentul în care au fost presate la rece măslinele. În cazul în care se adaugă și numele fermei, al morii sau al producătorului local poți fi sigur că uleiul este pur.
3. Ignoră termenul de valabilitate și data la care a fost ambalat uleiul
„Termenul de valabilitate este variabil și nu este reglementat în mod precis, iar data de ambalare a uleiului nu înseamnă prea mult. Este posibil ca uleiul să fi fost păstrat până la un an înainte de ambalare”, spune dr. Olmsted, potrivit viva.ro.
4. Caută o certificare emisă de o organizație recunoscută
Nu este siuficient ca producătorul să-și caracterizeze propriul produs ca fiind natural, mai ales dacă utilizează termeni generali. Caută în mod special Denumirea de Origine Protejată de UE (PDO), certificarea DOP din Italia sau ștampila COOC (Certificarea Standardului Extravirgin) din partea Consiliului pentru Uleiul de Măsline din California.
5. Dacă vezi ulei de măsline produs în Australia sau Chile îl poți cumpăra
„Acest tip de ulei va fi proaspăt și pur. Australia are standarde foarte stricte și un sistem de testare foarte avansat pentru a determina compoziția uleiului de măsline. Niciuna dintre cele două țări nu admite utilizarea uleiului din recolta precedentă pentru o producție nouă, lucru care alterează calitățile noii tranșe de ulei”, spune dr. Olmsted.
6. Nu te lăsa păcălit de ambalaje interesante și prețuri ridicate
Deși este adevărat că un preț prea redus trebuie să-ți ridice semne de întrebare, nu te îndrepta nici spre cel mai scump produs pentru că un preț exagerat nu este achivalent cu o calitate de necontestat. Cel mai bine este să observi gama de prețuri, pornind de la cel mai mic până la cel mai ridicat și să încerci să identifici un ulei de măsline pur evitând ambalajele colorate și dând mare atenție etichetei.
7. Ai încredere în propriul instinct
În cazul în care se organizează o degustare de ulei de măsline în cadrul raionului de uleiuri vei putea alege destul de simplu varianta cea mai utilă pentru sănătatea ta. „Dacă are un gust bun probabil că este de cea mai bună calitate.
Impresia de gras, rânced, fără gust sau o savoare ciudată trebuie să te facă să ocolești acele produse. Uleiul de măsline extravirgin are un gust proaspăt, este verde intens, iar mirosul lui te duce cu gândul la pământ, fân, soare și puțin piper”, mai atrage atenția dr. Olmsted.