Un studiu recent identifică rasele de câini mai predispuse la agresivitate. Pe primul loc se află patruezii din rasa Collie și câinii de talie mică. Autorii studiului au dorit să afle și motivele pentru care câinii mici sunt mai predispuși la comportament agresiv, iar rezultatele sunt surprinzătoare.
Câinii mici au o predispoziție mai mare către comportamentul agresiv în comparație cu cei de talie medie sau mare, au concluzionat autorii studiului. Datorită dimensiunilor lor reduse, acești câini nu sunt adesea percepuți ca fiind amenințători, ceea ce face ca comportamentul lor agresiv să fie neglijat. Cu alte cuvinte, nefiind luați în serios și sancționați ca atare, micile canine consideră că acest tip de comportament este unul acceptat și acceptabil.
Proprietarul câinelui joacă un rol crucial în determinarea probabilității de manifestare a comportamentului agresiv al acestuia. Conform studiului, persoanele care au avut pentru prima dată un câine au avut o probabilitate mai mare ca animalul lor să manifeste agresivitate. De asemenea, s-a observat că cei care petrec timp în preajma altor câini manifestă un comportament mai puțin agresiv în comparație cu cei care nu au contact cu alți patrupezi.
„În setul nostru de date, Collie cu părul lung, pudelul (toy miniatură și mediu) și schnautzerul pitic au fost cele mai agresive rase”, spune profesorul Hannes Lohi de la Universitatea din Helsinki.
Iată topul celor mai agresive rase de câini, conform cercetătorilor finlandezi:
- Collie cu păr lung
- Pudel în miniatură
- Schnautzer pitic
- Ciobănesc german
- Câine de apă spaniol
- Lagotto Romagnolo
- Crestat Chinezesc
- Spitz German
- Coton de Tulear
- Terrier de grâu
- Corgi
- Cairn Terrier
- Border Collie
- Lapphund finlandez
- Chihuahua
- Collie cu păr scurt
- Jack Russell terrier
- Bull Terrier
- Ciobănesc de Shetland
- Câine de turmă lapon
- Golden Retriever
- Labrador