Mulţi oameni taie porţiunile cu mucegai ale alimentelor pe care le-au uitat în frigider sau în bucătărie, fiind convinşi că pot să consume bucăţile rămase care nu par atinse de ciuperci. Cât de corect este, însă, acest obicei?
Specialiştii sunt de părere că este incorect, deoarece mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite. Se pare că porţiunile colorate, vizibile cu ochiul liber, sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale dificil de sesizat şi, uneori, se duc profund în produs.
„Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, spune Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA.
Deoarece sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, răzuirea sau tăierea aceastei părţi de pe pâine sau de pe covrig nu te va salva de la şansa de a înghiţi din ciupercă.