Săptămâna aceasta s-a născut Pi, „un însoțitor amabil, care te susține și este mereu de partea ta”. Este vorba despre un robot cu inteligență artificială, creat de start-up-ul Inflection. Deși își propune să ajute oamenii să-și gestioneze emoțiile și să capete o stare mai bună, Pi nu este totuși deloc ca un om, a subliniat compania, scrie New York Times. Jurnalista Erin Grigffith a decis să testeze robotul timp de cinci zile.
Ziarista a remarcat că Pi îi validează opiniile în permanență și le caracterizează drept „admirabile” și „idealiste”. Întrebările pe care le punea erau „importante” și „interesante”. Iar sentimentele, „de înțeles”, „rezonabile” și „total normale”. De asemenea, Pi a ajutat-o să-și organizeze o zi plină, sugerând să facă împreună o listă realistă de activități și apoi să prioritizeze. Mai mult, robotul i-a sugerat și niște exerciții de respirație și relaxare musculară, pentru a reduce stresul. De asemenea, Pi a sfătuit-o pe jurnalistă să învețe să fie recunoscătoare. În cazul discuțiilor mai serioase, precum cele legate de politică sau avort, robotul s-a dovedit diplomat, a insistat că este bine să se ia în considerare toate opiniile și perspectivele. Erin Grigffith a dezvăluit în articolul din New York Times că a simțit că, prin adoptarea unor poziții veșnic echilibrate, Pi încerca să-i reducă instictul de a argumenta sau de a se certa.
Concluzia jurnalistei? Cu Pi timp de cinci zile, simte lipsa discuțiilor de grup, cu oameni, sau a rețelelor sociale, pentru că, punctează Griffith „Oamenii sunt surprinzători, creativi, cruzi, caustici și amuzanți. Chatbot-urile de suport emoțional, ceea ce este Pi, nu sunt”.
Cercetătorii și criticii avertizează că acești companioni cu inteligență artificială pot crea probleme dacă oferă sfaturi proaste sau permit un comportament dăunător. Lăsarea unui chatbot să acționeze ca pseudoterapeut pentru persoanele cu probleme grave de sănătate mintală are riscuri evidente, au punctat ei. Și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la confidențialitate, având în vedere natura potențial sensibilă a conversațiilor.
Sherry Turkle, psiholog și profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a spus că acest tip de interacțiuni ne pot „împinge pe un drum în care suntem încurajați să uităm ceea ce îi face pe oameni speciali. Performanța empatiei nu este empatie. Zona de însoțitor, terapeut, iubit, cel mai bun prieten este într-adevăr unul dintre puținele domenii în care oamenii au nevoie de oameni”.
Adam Miner, un cercetător de la Universitatea Stanford care studiază chatbot-urile, a spus că ușurința de a vorbi cu roboții inteligenți poate ascunde ceea ce se întâmplă de fapt: „Un model generativ poate folosi toate informațiile de pe internet pentru a-mi răspunde și a-mi aminti pentru totdeauna ceea ce spun”. Psihologul Miner a adăugat că roboții nu sunt responsabili din punct de vedere legal sau etic. Nu au depus un jurământ, de pildă, cum fac medicii.
Mustafa Suleyman, directorul executiv al Inflection, a declarat că start-up-ul său, care este structurat ca o corporație de folos public, își propune să construiască un robot onest și demn de încredere. Drept urmare, Pi trebuie să exprime incertitudinea și „să știe ce nu știe”, a spus el. „Nu ar trebui să încerce să pretindă că este uman sau să pretindă că este ceva ce nu este.”
Suleyman, care a fondat și start-up-ul DeepMind, a spus că Pi a fost conceput pentru a le spune utilizatorilor să obțină ajutor profesional dacă și-au exprimat dorința de a-și face rău sau de a-i răni pe alții. El a mai spus că Pi nu a folosit nicio informație de identificare personală pentru a antrena algoritmul care conduce tehnologia Inflection. Și a subliniat limitările tehnologiei. „Modul sigur și etic pentru noi de a gestiona sosirea acestor noi instrumente este să fim super expliciți cu privire la limitele și capacitățile lor”, a punctat fondatorul.
Pentru a-l perfecționa pe Pi, compania a angajat aproximativ 600 de dascăli, inclusiv terapeuți. Ei l-au antrenat pe robot, astfel încât să devină mai sensibil și mai util.
Deocamdată nu este percepută nicio taxă pentru a-l avea prieten pe Pi, dar pe viitor este posibil să se introducă, a anunțat compania.