Cartofii prăjiți se află în topul preferințelor culinare ale românilor. Ușor de pregătit și extrem de gustoși, aceștia par a fi varianta mereu la îndemână atunci când ritmul vieții este alertă, dar și în cazul ieșirilor cu familia și prietenii. Cel mai recent studiu realizat de o echipă de cercetători din China s-ar putea să ne dea însă de gândit.
Potrivit studiului respectiv, un consum mai mare de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, crește riscul de anxietate, dar și depresie. Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au testat peste 140.000 de persoanede , cu vârste peste 11 ani, relatează Ziarul de Iași.
Rezultatele au arătat că unii participanți la studiu au prezentat un risc cu 12% mai mare de anxietate, și cu 7% mai mare de depresie, în comparație cu persoanele care au stat departe de mâncarea prăjită.
Din câte se pare, efectele au fost mai pronunțate în rândul bărbaților tineri decât în cel al femeilor.
Sunt însă și voci din cadrul experților care studiază nutriția care pun la îndoială acest studiu. Ei spun că rezultatele sunt preliminare, și că nu este clar dacă alimentele prăjite sunt cele care au declanșat problemele, sau dacă persoanele care suferă de depresie sau de anxietate apelează la alimentele prăjite pentru propriul confort, mai arată sursa citată.