Boala Parkinson este cauzată de acumularea unor proteine anormale cunoscute sub numele de alfa-sinucleină (alphaSyn) în creier și în sistemul nervos. Oamenii de știință cred că această acumulare se produce cu ani înainte ca simptomele fizice precum tremuratul sau rigiditatea musculară să apară.
Potrivit noului studiu publicat în revista Lancet Neurology, cercetătorii au găsit o modalitate prin care pot să identifice acumularea acestor proteine asociate cu instalarea bolii, cu mult înainte de apariția primelor simptome.
Identificarea timpurie ar putea reprezenta un pas important în depistarea precoce, diagnosticarea și tratarea bolii, întrucât contribuie la efortul de dezvoltarea unui test specific pentru Parkinson. Până acum, diagnosticarea precoce a bolii era foarte îngreunată de simptomatologia similară cu cea a altor afecțiuni.
“Identificarea unui biomarker eficient pentru patologia bolii Parkinson ar putea avea implicații profunde asupra modului în care tratăm această afecțiune, făcând posibilă diagnosticarea timpurie a persoanelor care se pot îmbolnăvi, identificarea celor mai bune tratamente pentru diferite subseturi de pacienți și accelerarea studiile clinice”, a declarat profesorul Andrew Siderowf, de la Universitatea din Pennsylvania, co-autor al studiului.
În ultimul deceniu, la nivel global, numărul persoanelor care sunt diagnosticate cu Parkinson a ajuns la zece milioane. The Guardian scrie că, după ce o serie de persoane publice au recunoscut că au Parkinson, conștientizarea în ceea ce privește boala a crescut, ceea ce a dus și la intensificarea eforturilor de tratare.
Studiul, care a implicat 1.123 de participanți, este unul dintre cele mai mari de până acum. Acesta a confirmat că folosirea tehnicii alphaSyn-SAA este utilă și ar putea chiar să ajute la identificarea persoanelor cu risc de îmbolnăvire cu Parkinson sau al celor care se află încă într-o fază incipientă.
Sursa: The Guardian