Greşeala care duce la expirarea ouălor. Medic veterinar: „În felul acesta, valabilitatea oului s-a terminat”

Printre cele mai căutate alimente în Săptămâna Mare sunt ouăle, iar medicii veterinari ne spun care este greşeala pe care o putem face după ce le cumpărăm şi care scurtează perioada lor de valabilitate.

Culoarea gălbenușului de la ouăle de găină poate varia în funcție de dieta păsării, rasă, vârstă, dar și starea de sănătate. 

Găinile sănătoase, cu o dietă echilibrată și cu acces la spațiu și lumină naturală, au tendința să producă ouă cu gălbenuș mai intens colorat. 

Cele mai importante două criterii care dau intensitate culorii gălbenuşului sunt mâncarea pe care o primesc găinile şi rasa din care provin.

„Genetica este un criteriu, iar al doilea ar fi furajarea. 

Dacă dăm o furajare bogată în carotenoizi o să fie gălbenuşul mai spre roşu, dacă o să fie cu furaj mai mult de grâu sau orz, o să fie mai palid gălbenuşul”, a explicat Dumitru Todireanu, medic veterinar şi administrator la ferma avicola Cătămărești Deal, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Specialiştii spun că ouăle de la găinile crescute liber conţin mai multe substanţe nutritive.

„Ouăle de la fermele free range sunt într-adevăr calitativ mai bune din punct de vedere al faptului că găinile stau în aer liber. 

Procentul de ouat, în schimb, va fi mai mic decât în sistemul intensiv, cum e sistemul în baterii, dar calitatea oului va fi aceeaşi sau depinde de reţeta furajeră pe care o administrăm”, mai spune Dumitru Todireanu.

Găinile tinere, cu sistem reproducător imatur, pot face ouă cu două gălbenuşuri. 

Probabilitatea de a obține un ou cu gălbenuș multiplu este de 1 la 1.000 și este un lucru normal. 

Ba mai mult, sunt mai hrănitoare decât cele obişnuite, spun specialiştii de la ferma de păsări.

Indiferent că vorbim de ouă cu unul sau două gălbenuşuri, specialiştii spun că e interzis să spălăm oul până la consum.

Greşeala care scurtează valabilitatea oului

„Este interzisă spălarea ouălor, din cauză că oul când iese din găină are o cuticulă care tocmai împiedică pătrunderea microbilor în interiorul oului. 

Dacă noi, prin spălare, eliminăm această cuticulă, perioada de valabilitate a oului s-a terminat”, atrage atenţia medicul veterinar Dumitru Todireanu.

Ouăle pot fi păstrate până la 28 de zile la o temperatură de maximum 15 grade Celsius.

Sursa: Mediafax

Articolul precedentCe se dă de pomană în Săptămâna Mare. Cel mai important lucru pe care nu trebuie să uiţi să-l împarţi
Articolul următorDirectoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Parola este prima linie de apărare împotriva ameninţărilor cibernetice / Creaţi parole puternice şi distincte pentru fiecare dintre conturile dumneavoastră online

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.