Cercetătorii americani trag un semnal serios de alarmă pentru fumătorii de țigări electronice care folosesc diverse arome: este o combinație toxică, iar efectele pe termen lung asupra sănătății nu pot fi decât nocive.
Oamenii de știință americani au folosit un model robotizat care imită sistemul respirator uman, apoi au testat pe el diferite variante de țigări electornice. Concluzia, publicată în revista Respiratory Research, este că variantele care conțin lichid mentolat produc un număr mult mai mare de particule cancerigene decât cele care nu conțin mentol.
Pentru a verifica și pe pacienți umani ipoteza, cercetătorii au analizat mai mulți voluntari, dintre fumătorii de țigări electronice. Astfel au descoperit că cei care fumau preponderent țigări mentolate au mai multe probleme pulmonare decât cei care preferau variantele simple, potrivit HotNews.
În aceeași ordine de idei, autorii studiului subliniază ceea ce se demonstrase deja, anume că, inclusiv în lipsa nicotinei, țigările electronice conțin o sumedenie de substanțe toxice care afectează sistemul respirator și nu numai. Da, e o idee mai bună decât să fumezi țigări clasice, dar tot nu ai scăpat de pericole.
Problema este, susțin aceiași cercetători, că, în ciuda avertismentelor, țigările mentolate (fie electronice, fie nu) rămân în continuare extrem de populare, mai ales printre tineri. Iar cum studiile ample necesită mult timp, e greu să le explici tuturor cât de rău le face mentolul din țigări. Practic, încă se descoperă cât rău pot produce.