Celebra metodă de împrumut „roata”, practicat încă de pe vremea comunismului de către angajați, s-a mutat în prezent pe rețelele de socializare. Popular mai ales pe Facebook, acest model de acordare de împrumuturi a intrat sub lupa autorităților, care au reținut o femeie din Hunedoara sub acuzația de camătă. Femeia acorda împrumuturi cu dobândă de 25% pe lună.
Karina M. este acuzată că a acordat victimei sale un număr 23 de împrumuturi a diferite sume de bani, în cuantum total de 84.500 lei și a solicitat pentru fiecare împrumut o dobândă lunară în procent de 25% din valoarea acestuia până la data restituirii debitului principal.
Victima a cunoscut-o pe femeia care acorda împrumuturi prin intermediul Facebook, unde se practică depunerea unor sume de bani de către mai multe persoane pe parcursul mai multor luni, însă o singură persoană încasează lunar banii.
Din cauza unor probleme financiare, în luna iulie 2021, femeia din Alba a fost nevoită să se retragă din ”roată”. Aceasta ar fi trebuit să primească suma de 31.320 lei și să dea suma de 35.780 lei, la retragerea din roată fiind nevoită să mai achite suma de 4.460 lei.
Cămătăreasa a recurs la amenințări pentru intimidarea victimei
Victima a declarat că a împrumutat suma totală de 69.000 lei, din care aceasta a restituit 57.262 lei. Karina M. a susținut, însă, că are de primit 70.000 lei, iar despre suma de 57.262 lei a precizat că reprezintă doar dobânda pentru împrumutul în cuantum de 69.000 lei. Pentru că femeia care a luat împrumuturile a refuzat să restituie întreaga sumă a primit amenințări.
”Înainte de fiecare împrumut, aceasta mi-a cerut să întocmesc o declarație pe proprie răspundere că sunt de acord cu suma împrumutată și cu dobânda aferentă acesteia, declarație pe care o transmiteam acesteia prin intermediul Fan Curier. Am procedat de această manieră până în luna iulie 2021 (cu mențiunea că dobânda am achitat-o lunar, chiar dacă nu achitam contravaloarea împrumutului în fiecare lună), când efectiv am ajuns de nu îmi mai permiteam să achit nici roțile la care participam și nici împrumuturile pe care le luam de la (..) cu dobânzile aferente acestora. Când încasam sume de bani din roți, acestea le utilizam pentru a-i achita dobânzile aferente împrumuturilor luate”, a scris femeia în plângerea sa la poliție.
În urma percheziției derulate la locuința cămătăresei, polițiștii au descoperit un număr de 35 de declarații de împrumut a unor diverse sume de bani, scrise olograf.
Cămătăreasa a recunoscut acuzațiile și a fost de acord să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, aprobat de Judecătoria Alba Iulia în 3 februarie 2023, pentru o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de trei ani. Pe durata termenului de supraveghere, femeia va urma un curs de calificare profesională și va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.
Sursa: Realitatea de Alba