A doua zi de marți a lunii februarie, în acest an în 7 februarie 2023, este marcată Ziua Internaționala a Siguranței pe Internet.
În acest an, Ziua Internațională a siguranței pe internet se desfășoară sub sloganul “Împreună pentru un internet mai bun” încurajând pe toți să se alăture acestor deziderate, să participe și să aducă oamenii împreună pentru a face internetul un loc mai bun și mai sigur pentru toți în special pentru copii si pentru tineri.
Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, ne aduce în prim-plan importanța promovării unei conduite preventive în contextul actual, când copiii își petrec tot mai mult timp accesând internetul.
Pentru un părinte este important să cunoască anturajul copilului, persoanele cu care acesta își petrece timpul, însă mediul on-line este un spațiu care nu respectă rigorile unui mediu cu prezență fizică.
Marcarea acestei zile are ca scop, creșterea gradului de conștientizare pentru un Internet mai bun și mai sigur, în care tehnologia este folosită nu doar în condiții de siguranță ci și într-un mod responsabil, critic și creativ.
Dorința de popularitate, dorința de a cunoaște persoane noi, lipsa unui control în mediului on-line îi aduce pe tineri în preajma unor situații ce pot deveni periculoase.
În spatele unei imagini de profil se pot ascunde persoane sau interese ascunse, acesta a fost mesajul pe care Anastasia, elevă în clasa a V-a, a vrut să îl transmit copiilor, într-o manieră accesibilă lor, sub forma unei benzi desenate.
Internetul este una dintre tehnologiile cele mai provocatoare la nivel mondial, fiind o extraordinară fereastră a lumii digitale, în special pentru comunicarea la nivel social. Accesul ușor în mediul online reprezintă deopotrivă deschiderea spre vulnerabilități, expunând utilizatorul la amenințări, de o noutate fără precedent.
Tinerii au un rol decisiv în crearea unui internet mai sigur, aceștia modelând spațiile interactive de divertisment din care fac parte. Platformele care sunt folosite reprezintă spații pentru conexiune, comunitate și colaborare. Cu toate acestea, există unele probleme de siguranță emergente în aceste spații, precum și probleme pe care tinerii le întâmpină.
Internet-ul creează un imens potențial de dezvoltare în toate domeniile vieții sociale, și pentru persoanele adulte. Tehnologia oferită deschide însă noi orizonturi comiterii de infracțiuni, fie „clasice” – furtul, înșelăciunea, fie specifice, cu un caracter înalt sofisticat drept pentru care orice persoană trebuie să fie informată și să participe activ la crearea unui internet mai sigur.
Ce putem face pentru a ne proteja de pericolele online?
- Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute și asigură-te că ești pe un site oficial, înainte de a opera orice tip de tranzacție ori plată online.
- Cardul bancar este un instrument de plată și nu de încasare. Pentru a primi bani în cont este necesar numărul de cont IBAN (compus din 24 de caractere), nu numărul de card (compus din 16 cifre), data de expirare a acestuia sau codul CVV .
- Prin introducerea și validarea unui cod de tip 3D-SECURE primit din partea băncii, aprobi efectuarea unei plăți cu cardul, nu primirea unei sume de bani în cont.
- Raportează urgent orice tentativă de fraudă!
Pentru copii si adolescenti
- Nu este vina ta;
- Nu răspunde sau riposta;
- Salvează dovezi;
- Înștiințează persoana sa înceteze;
- Cere ajutorul unui adult;
- Blochează persoana respectivă;
- Protejează conturile cu parole si autentificare in 2-pasi;
- Nu dezvălui parolele;
Pentru a preîntâmpina implicarea copiilor/tinerilor în situații potențial infracționale, polițiștii le recomandă părinţilor:
- Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze!
- Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care aceștia le întreţin! Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a Internetului!
- Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!
- Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere!
- Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă!
- Învaţaţi copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet!
- Explicaţi-le copiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet!
- Încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă!
- Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii!
- Internetul poate crea dependență! Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului, stabiliți de comun acord un program de utilizare a calculatorului și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber!