Atenție, urmează temperaturi extrem de scăzute, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
Acesta a realizat un mic ghid de supravieţuire: ce să faceți pe stradă, în casă și în masină.
Recomandările lui Tudor Ciuhodaru:
Hipotermia e un ucigaș tăcut. 15 măsuri recomandate. Ce trebuie să știți (până când legea Ciuhodaru privind educația pentru sănătate va fi adoptată de Parlamentul României):
Cum te protejezi de frig în spaţii deschise:
1. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.
2. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.
3. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.
4. Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.
5. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.
Cum te protejezi de frig în maşină. Dacă sunteţi șofer şi plecaţi la drum lung:
1. Nu uitaţi să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.
2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.
3. Şi în aceste cazuri e bine sa evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurati măcar o activitatea fizica minimală.
4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorin[ un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.
5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa pâna la adăpost deoarece vă puteţi rătaci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.
Cum te protejezi de frig în spaţii închise (locuinţă, loc de muncă):
1. Mentineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbracăminte inadecvată poate provoca hipotermie)
2. Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.
3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.
4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).
5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupraveghete sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii.
Reţineţi:
1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.
2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.
3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.
4. Semne de alarmă. Pacienţii prezinta frisoane, piele rece, palidă, parestezii(amorţeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolenţă asociate unor respiratii superficiale şi cu frecvenţă joasă, bradicardie, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinaţii şi comă.
Pacientii se pot răni cu usurinta datorită tulburărilor de echilibru iar în funcţie de severitatea lezională şi a hipotermiei pot rămâne imobilizati la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale
5. Prim ajutor. Dacă descoperiţi o persoană cu hipotermie:
a) asiguraţi protecţia termică (spaţiu închis, protejat de frig şi vânt, încălzit) şi asiguraţi încalzirea activă şi pasivă prin îmbracăminte adecvată, consum de lichide calde dar nu alcool;
b) nu expuneţi direct persoana la o sursă de caldură precum apa fierbinte, duş sau cadă. Datorita deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri şi pot aparea fenomenele de şoc.
c) hipotermia impune evaluare suplimentară şi tratament de specialitate.
!!!Nu temporizaţi în aceste cazuri prezentarea la spital”.
De ce este periculoasă expunerea la frig
Expunerea la frig poate fi periculoasă pentru sănătate, deoarece poate cauza hipotermie, degerături și alte probleme de sănătate.
Hipotermia se produce atunci când temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius. Simptomele pot include amețeală, slăbiciune, tremurături, somnolență și chiar pierderea conștienței.
Dacă nu este tratată la timp, hipotermia poate duce la complicații grave, cum ar fi probleme cardiace sau leziuni cerebrale.
Degerăturile apar atunci când țesuturile corpului sunt expuse la temperaturi foarte scăzute.
Pot fi localizate la nivelul mâinilor, picioarelor, urechilor sau nasului și pot fi însoțite de durere, amorțeală sau chiar pierderea sensibilității.
Degerăturile pot evolua și cauza leziuni permanente, dacă nu sunt tratate adecvat.
Pentru a preveni riscul expunerii la frig, este important să se acorde o atenție deosebită îmbrăcămintei și încălțămintei.
Este recomandat să se poarte haine groase, impermeabile și bine încheiate, precum și căciuli, mănuși și bocanci călduroși.
Este, de asemenea, important să se evite staționarea prelungită în aer liber în condiții de vânt și umiditate scăzută.
Persoanele cu probleme de sănătate, cum ar fi diabetul sau probleme circulatorii, precum și copiii și vârstnicii sunt mai sensibili la frig și ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a se proteja.
În cazul în care suspectați că ați suferit o hipotermie sau o degerătură, este important să căutați imediat ajutor medical.
Tratamentul poate include încălzirea graduală a corpului și administrarea de medicamente pentru a preveni complicațiile.