Încălzirea casei a devenit fenomen de îngrijorare pentru români și teama de facturile mari îi face pe tot mai mulți să apeleze la metoda de a opri centrala și doar de a o porni în anumite ore ale zilei. Desigur, factura la utilități poate varia de la o locuință la alta și de vremea de afară.
Iată câteva sfaturi prin care puteți reduce costurile și prin care puteți îmbunătăți eficiența energetică a casei:
Permiteți luminii naturale să pătrundă în casă
Indicat ar fi ca ziua să ridicați jaluzelele și să trageți draperiile astfel încât razele solare să pătrundă în încăpere. Chiar dacă pe timpul iernii lumina solară nu este la fel de puternică precum cea din sezonul estival, chiar și cele mai mici raze de soare pot conta în ajutorul sistemului tău de încălzire pe timp de iarnă.
Nu opriți centrala atunci când plecați de acasă
Chiar dacă la prima vedere opritul centralei poate părea o idee bună atunci când plecați de acasă, de fapt acest gest poate aduce costuri mai mari de consum. Efortul centralei va fi considerabil mai mare atunci când o vei porni pentru a încălzi încăperile, decât atunci când în casă a fost o tempertură constantă și doar crești cu 2-3 grade procesul de încălzire.
Temperatura apei din centrală, factorul care crește facturile
Un alt aspect important este setarea temperaturii apei din centrală. Cu cât temperatura este setată mai ridicată, cu atât mai mult efort va depune centrala pentru a o încălzi, deci și facturi mai mari.
Montați protecții termice pentru ferestre și uși
Pierderile de căldură pot fi stopate sau reduse dacă la uși și ferestre montați benzi de protecție împotriva curentului.
Sursa: Realitatea de Alba