Reuters. Statele membre UE vor propune scăderea plafonului stabilit pentru prețul gazelor naturale de la 275 de euro la 188 de euro

Reuters a consultat un document pe care miniștrii Energiei din statele membre îl vor discuta la întrunirea de mâine. Acesta propune un nou plafon pentru prețul gazelor naturale, de 188 de euro/MWh.

Luna trecută, Comisia Europeană a stabilit ca prețul gazelor naturale să fie plafonat la 275 de euro/MWh în cazul în care prețul Title Transfer Facility (TTF), principala referință pentru întregul sector energetic al Europei, depășește această valoare timp de două săptămâni sau dacă prețurile TTF sunt cu 58 de euro mai mari decât referința de piață a gazelor naturale lichefiate (GNL) pe parcursul a cel puțin 10 zile de tranzacționare consecutive.

Noul plafon ar trebui să fie aplicat dacă timp de trei zile consecutive prețul TFF depășește 188 de euro/MWh sau dacă acesta este mai mare cu 35 de euro/MWh decât referința de piață a gazelor naturale lichefiate (GNL) . Reuters precizează că în noua propunere se menționează că plafonul de la nivelul spațiului comunitar nu va scădea, chiar dacă prețul GNL va fi mai mic. Dacă prețul GNL va crește, însă, plafonul UE va crește de asemenea, astfel încât să se asigure că există o diferență de 35 de euro/MWh între cele două.

Plafonul propus inițial de Comisia Europeană a cauzat o serie de nemulțumiri la nivelul statelor membre precum Belgia, Polonia și Grecia care au spus că este prea mare și că nu este util. Acestea au adăugat că plafonul ar trebui să fie sub 200 de euro. De asemenea, Banca Centrală Europeană a atras atenția Comisiei Europene cu privire la faptul că plafonul trebuie regândit, pentru a nu cauza efecte negative. Totodată i-a cerut să se implice limitat în astfel de problematici și să îi ceară avizul pentru a nu-i încălca independența.

De altfel, state precum Germania, Olanda și Austria s-au opus complet stabilirii unui plafon argumentând că acesta ar putea perturba funcționarea piețelor de energie de pe continent și să îi determine pe furnizori să își îndrepte atenția către alte regiuni.

Sursa: Reuters

Articolul precedentLa ce ingrediente să fii atent atunci când alegi pasta de dinți. Care sunt recomandările stomatologilor
Articolul următorAcord între negociatorii UE pentru o reducere semnificativă a emisiilor industriale de carbon, până în 2030

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.