Fumătorii care au trecut de la țigările clasice la cele electronice au considerat, la un moment dat, probabil, că nu vor mai da peste atâtea interdicții, controverse sau neplăceri legate de prețul pe care îl au țigările electronice. Considerată variantă mai economică și poate chiar mai sănătoasă, mulți au apelat la țigările electronice, de regulă la cele cu diverse arome. Dar EU pregătește o lovitură și pentru acești consumatori: dorește interzicerea țigărilor electronice aromate.
De când se va întâmpla acest lucru?
Propunerea nu este necunoscută, mai ales că a fost adusă în discuție de către Comisia Europeană din data de 29 iunie. Atenție, însă: nu este vorba despre interzicerea țigărilor electronice de orice fel, ci despre interzicerea vânzării anumitor produse aromatizate de vaping.
Această măsură s-ar adopta la nivelul celor 27 de țări ale Uniunii Europene, iar scopul acesteia este acela de a stopa practica în creștere, mai ales în rândul tinerilor, de a fuma utiliza aceste produse.
De ce s-a propus această măsură?
Măsura vizează produsele din tutun care devin din ce în ce mai populare în rândul tinerilor. Țigara electronică aromată a fost lansată în industrie ca răspuns la succesul pe care l-au avut țigările electronice clasice. Aceasta folosește totuși o soluție care ar trebui să limiteze efectele nocive legate de ardere și de fumul pe care o țigară normală în eliberează.
Cu toate acestea, soluția folosită vizează eliberarea nicotinei, cauzând astfel emisia altor substanțe chimice care ar fi potențial dăunătoare sănătății. Prin urmare, a venit această idee a introducerii unei legislații mult mai stricte în ceea ce privește practicarea acestui tip de fumat, respectiv a folosii unor tigari electronice în statele membre ale Uniunii Europene.
S-ar părea că nouă din zece tipuri de cancer pulmonar apar ca urmare a fumatului, iar în acest sens reprezentanții Comisiei consideră că printr-o măsură de acest fel vor face fumatul mult mai neatractiv, iar în acest fel poate fi protejată sănătatea cetățenilor, ba chiar vor putea fi salvate vieți. Există ideea introducerii unei legislații mult mai stricte în ceea ce privește fumatul, astfel încât acesta să fie descurajat – iar din această categorie fac parte inclusiv țigările electronice.
Este țigara electronică aromată cu adevărat periculoasă?
Subiectul legat de vaping a fost dezbătut timp de mai mulți ani, însă nu pare să se fi ajuns la vreun consens științific de necontestat. În absența unei retrospective suficiente, nu este tocmai posibil să fie exclus complet faptul că anumite componente ale unei tigari electronice pot avea efect asupra sănătății pe termen lung sau mai puțin lung.
Într-adevăr, există specialiști care susțin că vapingul este mai puțin periculos decât consumul de tutun, însă marea problemă pe care o au aceștia este legată de folosirea diverselor aromelor odată cu țigara electronică.
Măsură criticată și contestată de unii, dar susținută de alții, aceasta ar fi una dintre cele mai controversate teme dezbătute în lumea fumătorilor, mai ales în rândul celor care au renunțat la țigara clasică și au înlocuit-o cu o țigară electronică. Faptul că o țigară electronică aromată este sau nu periculoasă pentru sănătatea umană este încă un aspect destul de mult dezbătut, atât de oamenii de rând, cât și de specialiști, însă măsurile care se doresc a fi luate sunt cele care vor hotărî soarta pe care o va avea acest obiect – țigara electronică aromată.