CLERICUL FETHULLAH GULEN, ACUZAT CĂ A FOST ÎN SPATELE UNEI TENTATIVE DE LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA, A MURIT ÎN SUA

Clericul turc Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele turc că s-ar fi în spatele unei tentative de lovitură de stat din 2016, a murit în SUA, unde locuia, la vârsta de 83 de ani, relatează luni media turce şi un site asociat cu Gulen, potrivit Reuters şi AFP.

Gulen a construit o puternică mişcare islamică în Turcia şi dincolo de graniţele ţării, numită şi mişcarea „Hizmet”, dar ulterior a devenit un rival al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi s-a stabilit în SUA.

Herkul, un site care publică predicile lui Fethullah Gulen şi care este interzis în Turcia, a anunţat pe X că predicatorul a murit duminică seară într-un spital în care era tratat.

Gulen a fost în trecut un aliat al lui Erdogan dar cei doi au devenit mai târziu rivali. Erdogan l-a acuzat pe Gulen şi mişcarea sa că au fost în spatele tentativei de lovitură de stat la care au luat parte militari controlaţi de anumite elemente din armată, care au utilizat avioane, tancuri şi elicoptere. Circa 250 de oameni au murit în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia din 15 iulie 2016.

Fethullah Gulen a trăit în exil autoimpus în SUA din 1999, fiind stabilit în Pennsylvania. După tentativa de lovitură de stat din 2016, SUA au refuzat solicitările Ankarei ca Gulen să fie extrădat în Turcia.

Turcia i-a retras cetăţenia turcă lui Fethullah Gulen în 2017, iar mii de persoane din rândurile mişcării Gulen au fost arestate în Turcia după tentativa de lovitură de stat.

AGERPRES

Articolul precedentLECȚIA DE DREPT. CE PRESUPUNE O MOȚIUNE DE CENZURĂ
Articolul următorTAROM PUNE ÎN VÂNZARE BILETE DE LA 23 EURO PENTRU ZBORURILE ÎNTR-UN SINGUR SENS, PE RUTELE INTERNE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.