SZIJJARTO: UNGARIA NU DOREŞTE CA UE SĂ TRIMITĂ CONSILIERI MILITARI ÎN UCRAINA

Ungaria a respins o nouă propunere a Uniunii Europene privind desfăşurarea de consilieri militari europeni în Ucraina pentru coordonarea activităţii de pregătire a soldaţilor ucraineni, întrucât un astfel de demers comportă riscul escaladării războiului, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de MTI.

În acest context, şeful diplomaţiei ungare a evocat că, în 2022, UE a decis să instruiască soldaţi ucraineni pe teritoriul statelor membre ale blocului comunitar, amintind că Ungaria a decis atunci să nu pună la dispoziţie soldaţi sau finanţare pentru aceasta şi a respins misiunile de instruire pe teritoriul ungar.

Dar Ungaria nu a încercat să împiedice alte state membre să ia parte la respectiva iniţiativă, a menţionat el.

De atunci, însă, la nivelul UE a fost avansată „o propunere extrem de periculoasă” privind trimiterea de consilieri militari în Ucraina pentru a îndeplini sarcini de coordonare, în plus faţă de prelungirea mandatului de doi ani al misiunii amintite, a declarat Szijjarto, adăugând că aceasta comportă riscul escaladării războiului.

„Este periculos şi pentru Ungaria, căci escaladarea … se produce mai întâi în vecinătate, nu la mii de kilometri distanţă”, a remarcat el.

„Nu putem susţine propunerea în forma sa actuală”, a spus Szijjarto, menţionând că Ungaria – care exercită în prezent preşedinţia semestrială, prin rotaţie, a Consiliului UE – a solicitat o revizuire a acesteia. AGERPRES

Articolul precedentVREMEA 3 OCTOMBRIE. TEMPERATURILE SE SCHIMBĂ CONSIDERABIL: MAXIMELE AJUNG CHIAR ȘI LA 26 DE GRADE
Articolul următorANM: INFORMARE DE PLOI MODERATE ÎN MAJORITATEA REGIUNILOR, VALABILĂ PÂNĂ PE 7 OCTOMBRIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.