Val de reacții după declarația lui Macron privind posibilitatea trimiterii unor trupe străine în Ucraina

Ucraina a ajuns, astăzi, în ziua cu numărul 742 de război. Țara condusă de Volodimir Zelenski se confruntă cu un atac masiv al forțelor ruse, fapt ce face ca numărul vicitimelor din rândul civililor să crească. Războiul nu se poartă însă doar pe câmpul de luptă, ci și la nivel declarativ. Cele mai recente declarații ale președintelui Franței Emmanuel Macron privind posibilitatea trimiterii unor trupe străine în Ucraina au stârnit un val de reacții pe scena politică, care mai de care mai acide. 

UPDATE 10:05 – Șoigu – Rusia întăreşte forţele militare în nord-vestul şi vestul ţării ca răspuns la consolidarea NATO

Rusia şi-a consolidat forţele militare în nord-vestul şi vestul ţării pentru a contracara ceea ce Moscova percepe drept o acumulare de forţe în apropierea federaţiei, transmite Reuters, citând o declaraţie a ministrului apărării, Serghei Şoigu.

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, Finlanda a aderat la NATO, iar Suedia este pe punctul de a face acelaşi lucru.

NATO desfăşoară în această săptămână un exerciţiu militar denumit Nordic Response 2024, despre care Alianţa spune că va implica mai mult de 20.000 de soldaţi în Norvegia, Finlanda şi Suedia şi se va axa pe apărarea colectivă.

„Pe fondul unei consolidări a potenţialului militar al NATO în apropierea frontierelor ruse, al extinderii Alianţei prin aderarea Finlandei şi, în viitor, a Suediei, noi am luat măsuri pentru întărirea grupărilor de trupe în direcţiile strategice nord-vest şi vest\”, a spus Şoigu marţi, în prezenţa unor generali de rang înalt, fără a da alte detalii.

UPDATE 6:10 – Washingtonul îi aminteşte lui Macron că Zelenski „nu a cerut niciodată” trupe străine

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu a cerut niciodată să lupte soldaţi străini pentru ţara sa”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, întrebat în legătură cu recente afirmaţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

UPDATE 5:45 – Şeful spionajului extern rus consideră periculoase declaraţiile preşedintelui Macron despre soldaţi NATO în Ucraina

Directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, a afirmat marţi că declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la eventuala trimitere de soldaţi NATO în Ucraina împinge lumea în pragul războiului nuclear, informează Reuters.

Săptămâna trecută, preşedintele Macron a invitat naţiunile europene să trimită trupe în Ucraina, deşi a avertizat că nu există un consens asupra acestui subiect în etapa actuală. Statele Unite şi aliaţi europeni importanţi au declarat ulterior că nu au de gând să trimită trupe terestre în Ucraina.

UPDATE 4:20 – Diplomația franceză revine după declarațiile lui Macron: „Trebuie să învingem Rusia fără a duce un război cu ea”

Trebuie să „zădărnicim planurile Rusiei” fără „a ne război”, a declarat ministrul francez de externe Stéphane Séjourné într-un interviu acordat marți seară postului de televiziune francez LCI, citează AFP.

„Ne aflăm într-un punct de inflexiune care ar trebui să ne determine să ne opunem Rusiei și trebuie să folosim raportul de forțe pentru a-i proteja pe francezi și pe europeni”, a spus el, adăugând: „Suntem convinși că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”, țară invadată de Rusia la 24 februarie 2022.

Șeful diplomației franceze a vorbit după ce marți, la Praga, Emmanuel Macron a declarat că este „necesar” să îi zdruncine pe aliații Ucrainei, îndemnându-i „să nu fie lași” în fața unei Rusii „de neoprit”.

De asemenea, președintele francez a declarat că și-a „asumat responsabilitatea” pentru recentele sale remarci controversate privind posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în țara devastată de război.

„Acesta este războiul nostru sau nu este războiul nostru? Putem noi să ne sustragem, să considerăm că lucrurile pot continua să se joace? Eu nu cred, şi prin urmare este un salt strategic la care am îndemnat şi pe care mi-l asum deplin”, a precizat Macron, adăugând că „claritatea” acestor afirmaţii ale sale este lucrul „de care Europa are nevoie”.

Articolul precedentCel mai de temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din închisoare, deși a fost condamnat pe viață
Articolul următorMarcel Ciolacu, după întrevederea cu șefa CE, Ursula von der Leyen: „Am discutat despre aderarea completă la spațiul Schengen”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.