7 motive pentru care să NU alegi o dietă fulger

În ultimii ani, tot mai multe persoane apelează la diete fulger, pentru a scăpa de kilogramele în plus. Desigur și oferta este tot mai bogată și mai variată, însă ne expunem unor riscuri despre care prea puțin se vorbește.

Dietele foarte restrictive, care promit pierderea unui număr mare de kilograme într-un interval de timp scurt, chiar dacă ne ajută să ajungem mai aproape, mai repede, de silueta dorită, nu e indicat să le menținem o perioadă îndelungată pentru că riscăm să ne dezechilibrăm atât organismul, cât și metabolismul. De aceea, este recomandat să adoptăm o dietă personalizată, pe care să o includem în stilul nostru de viață zilnic. Aceasta se stabilește de către medicul nutriționist în urma unei evaluari clinico-biologice a fiecărui pacient, dieta pornind de la nevoile nutriționale pe care le are pacientul, în funcție de problemele de sănătate ale acestuia.

Riscurile unei diete fulger :

1. Pierdere musculară

Alimentația săracă în proteine, aminoacizi și alți nutrienți importanți, precum vitamina C, vitamina D, calciu, magneziu, poate duce în timp la pierderea masei musculare. De asemenea, dietele drastice care acționează prin infometare se asociază adesea cu pierderea musculară. Tocmai de aceea, un program de slăbire trebuie să se bazeze pe alimentație echilibrată și activitate fizică, în caz contrar, pielea din zona brațelor, a abdomenului și a feselor capătă un aspect inestetic.

2. Carențe nutriționale

Carențele de vitamine într-o cură de slăbire mai ales în perioada de iarnă determină o serie de deficiențe nutritive, fie datorită unui aport insuficient de trofine (substanțe alimentare), fie datorită unui superconsum sau a unor pierderi de substanțe nutritive în timpul digestiei.

”Am investigat mulți pacienți după cure de slăbire, dar aveau organismul epuizat și mă refer în special de rezervele de fier, de magneziu sau vitamine.” Daniela Cioantă, medic primar medicină de laborator și wellbeing coach.

3. Astenia

Dacă pierderea ponderală se produce brusc, într-un timp relativ scurt, haotic, atunci slăbirea se produce nu doar în exterior ci și în interior. Organismul își epuizează rezervele nutriționale iar aportul precar determinat de dietele fulger conduc la astenie. Astenia este o slăbire generală a organismului, aceasta traducându-se printr-o stare de oboseală, care poate antrena insuficiențe funcționale multiple. Ea vă face să spuneți: Nu stiu ce se întamplă, dar sunt extenuat(ă).

4. Mobilizarea rinichilor

Grăsimea abdominală are rolul de a menține organele în poziție anatomică.

”Îmi amintesc de un caz, era o pacientă  care după o cură de slăbire drastică avea probleme cu un rinichi. Acesta s-a mobilizat. Din cauză că se distruge grasimea din jurul rinichilor, aceștia alunecă din loja renală și se pot rupe ligamentele ce susțin rinichii în poziția lor fiziologică. Sunt cazuri rare dar nefericite.” Daniela Cioantă, medic primar medicină de laborator și wellbeing coach.

5. Nevroze

Aproape 20% dintre fotomodelele din țările civilizate reclamă declanșarea unor boli psihice, în urma dietelor agresive. Majoritatea dietelor ”fulger” determină instabilitate emoțională, deoarece totul se produce rapid, iar corpul și creierul nu are timp să se acomodeze.

6. Efectul Yo-yo

Amatorii de diete, reușesc să reducă surplusul de kilograme, însă în scurt timp ajung la greutatea de la care au plecat. Dacă acest proces se repetă, atunci putem vorbi despre riscuri serioase, care afectează metabolismul glucidelor și al lipidelor. Practic este un șoc pentru corp, cu efecte negative asupra sănătății.

Acest fenomen predispune la formarea plăcilor de aterom, care afectează integritatea vaselor de sănge, determină hipertensiune arterial și alte boli cardiovasculare.

7. Recuperarea kilogramelor pierdute în majoritatea cazurilor

După curele de slăbire fulger, de multe ori se recuperează kilogramele pierdute.

Pentru a te menține sănătos poți să reduci  jumătate de kg/săptămână, în siguranță, fără riscuri pentru sănătate. În cazul în care se dorește și este necesară o scădere ponderală accelerată aceasta trebuie discutată cu un specialist. Împreună cu un specialist în domeniu putem slăbi eficient și în siguranță, altfel vom evita expunerea organismului multor riscuri ce pot avea urmări serioase.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentCamera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
Articolul următorNicolae Ciucă: Vom face un SALT uriaș prin semnarea Acordului de Parteneriat 2021-2027 – Ce face România cu 31 de miliarde euro din PNRR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.