6 pericole ale sedentarismului

Mulți specialiști spun că sedentarismul poate fi mai periculos decât fumatul și alcoolul, fiind un factor declanșator unor multiple afecțiuni în special patologii cardiovasculare și tulburări metabolice.

Conform unor studii sedentarismul are un impact puternic psihoemoțional, conducând cel mai frecvent la stări de anxietate, depresie.

”Alimentația sănătoasă, mișcarea și odihna sunt cele trei elemente esențiale pentru menținerea unei stări de bine, iar acestea trebuie să facă parte din viața noastra zi de zi!” Daniela Cioantă, medic primar medicină de laborator și wellbeing coach.

Primul pericol – instabilitatea glicemică

În perioadele când ne odihnim sau avem activități sedentare, cum ar fi munca la biou sau sau privitul la TV, crește instabilitatea glicemică.

Iar aceasta are o consecință: senzația de foame. Iar aceasta este urmată de mici gustări: mâncare fast food, dulciuri, băuturi carbogazoase, dar acest comportament pe termen lung poate provoca apariția diabetului zaharat tip II.

Al doilea pericol – Stresul

Poate adesea deschizi TV sau iei telefonul în mână cu gândul să te relaxezi.

Iată ce se întămplă în realitate.

Sedentarismul mai vine la pachet si cu un grad de stres suplimentar. Mă refer la orice activitate care implică un ecran: indiferent că stai în fața unui monitor la serviciu, sau în timpul liber privești la TV, scrolezi telefonul pe rețelele de socializare, sau te joci pe calculator. Efectele acestor stimuli sunt fine, nu sunt suficient de puternice să genereze un răspuns, cum ar fi să simți că este prea cald în camera și dezbraci sacoul. Informațiile acționează ca niște stimuli subliminali, pe care nu îi percepem pe moment, dar în timp se pot converti în diferite afecțiuni -arată un studiu recent de pe Pub Med.

Al treilea pericol: Afecțiuni ale aparatului locomotor.

Persoanele în vârstă sedentare și mai nou adolescenții se confruntă cu fragilitate osoasă. Oasele nu au suficiente minerale și se produc mult mai ușor fracturi.

O altă problemă întălnită mai frecvent la persoanele este atrofia musculară.

Ce se întămplă?

Prezintă  dureri ale articulațiilor mari, datorită artrozei și se mișcă tot mai puțin. Desigur în ziua de azi există multe soluții, pentru a evita să sfărșești viața în pat. Dar fiecare persoană are dreptul de a alege.

Pericolul nr 4: Afectiunile coloanei vertebrale

Pozițiile de pe scaun nu întotdeauna sunt bine controlate, dacă lucrezi mult timp la birou te poți  confrunta cu deviații ale coloanei vertebrale.

”Poate îți spui ”ce se întămplă dacă renunț la sport pentru 2-3 luni, doar sunt tânăr?

Iar în perioadele aglomerate renunți la anumite lucruri pe care le consideri neesențiale. Dacă și tu ai pus sportul în această categorie, vin să îți spun cu toată seriozitatea: Mișcarea este importantă indiferent de vârstă.” Daniela Cioantă, medic primar medicină de laborator și wellbeing coach.

Pericolul nr. 5

Persoanele cu un stil de viață sedentar riscă să dezvolte diverse afecțiuni  psihice precum anxietate, depresie, etc.

În schimb persoanele active fizic au un echilibru hormonal și neurochimic care le protejează de astfel de afecțiuni.

Pericolul nr. 6

Dacă stai mai mult de 3 ore pe scaun, cât timp ești treaz se blochează  genele care mențin echilibrul glucidelor și lipidelor în organism, conform unui studiu recent.

Pericolul nr. 7

Nu în ultimul rând, riscul de obezitate este foarte mare, nu cheltui energie prin mișcare, dar dar consumi mai mult decât ai nevoie.  Prin faptul că stai nemișcat este favorizată instabilitatea glicemică despre care spuneam și crește apetitul. Este o combinație nefastă dacă îți dorști să menții greutatea sau chiar să slăbești.

Cum putem combate sedentarismul?

Primul pas: Monitorizează cât timp stai așezat, atunci când ești la muncă sau acasă.

Urmărește-ne și peste câteva zile vei primi un chestionar cu ajutorul căruia îți poți evalua activitatea fizică.

Pasul nr. 2: Ia pauze active

La serviciu, dacă locul tău te muncă implică să stai mult timp așezat, organizează sesiuni de lucru de câte 25 de minute, apoi ia o pauza de 5 minute sau alege 50 de minute în care muncești și 10 minute pauză. Există aplicații care te pot ajuta în acest sens Pomodoro, de exemplu.

Atenție! Pauză nu însemnă că mai vorbești la telefon în timp ce stai tot pe scaun, ci în acestă pauză, te ridici, mergi în biroul vecin pentru a duce un document, privești pe fereastră, urci niște scări sau faci anumite exerciții fizice. Atât corpul tau, cât și creierul are nevoie de pauze.

Iar pauzele mici și dese sunt cheia marilor succese.

Pasul nr. 3 Asigură-te că activitățile de acasa sunt alternate și nu stai mai mult de o oră în același loc. Dacă ești obosit psihic, nu ai nevoie să stai întins în pat, din contră activitățile fizice ajută la eliberarea tensiunii nervoase.

În final, te invit să te creezi o prăpastie între tine și sedentarism.

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentPoliția își cumpără un sistem de supraveghere video care identifică din mers numerele de înmatriculare ale mașinilor
Articolul următorCu drag, despre București! – Emisiune sărbătoare la Realitatea PLUS, cu Alexandra Păcuraru și Laurențiu Botin – ora 20:00

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.