4 capcane care îți sabotează dieta sănătoasă: Cum scapi de ele

Cand incepi o dieta, pornesti la drum cu niste asteptari si esti convinsa ca vei face totul pentru a le transforma in realitate, dar dupa un timp constanti ca e greu sa le indeplinesti. Cum de ajungi mereu aici?

De obicei, eforturile iti sunt subminate de anumiti factori ignorati cu sau fara stiinta. Tentatiile cresc, motivatia scade, arata Michelle Segar, cercetatoare in domeniul comportamentului sustenabil, autoarea volumului „The Joy Choice”, intr-un podcast difuzat de Mind Body Green. Ea a explicat care sunt principalele capcane care te trag de pe fagasul cel bun si cum sa-ti creezi o atitudine sustenabila pe termen lung, potrivit andreearaicu.ro.

Tentatiile

 

Un scenariu obisnuit: esti gata sa mergi la sala sau sa iesi la o plimbare ori alergare prin cartier, dar confortul casei te tine pe loc. Sau mergi la o petrecere si ai o pofta nebuna sa mananci o felie de tort cu ciocolata. „Ne confruntam tot timpul cu aceste tentatii, iar acestea ne tin departe de ceea ce speram sa facem. Dar ceea ce oamenii nu stiu e ca tentatiile care ne atrag nu sunt, de fapt, ceea ce cautam… ci experientele noastre din trecut cu aceste lucruri”, spune Segar.

Cu alte cuvinte, nu mancarea in sine are putere asupra noastra, ci legaturile emotionale pe care le avem cu aceste lucruri. „Cand intelegi de ce experientele tale din trecut te distrag de la intentiile si planurile tale, atunci ai mai mult control asupra acestor lucruri”, explica specialista.

 

Revolta

Urmatorul factor care iti distruge dieta sanatoasa este revolta. „Revolta este forta pe care oamenii o traiesc cand incep o noua dieta. Daca simt ca trebuie sa faca ceva, tendinta lor naturala este de a se opune”, explica Segar.

In general, este cazul clasic in care vrei ceea ce nu poti sa ai. De exemplu, sa spunem ca urmezi o dieta stricta care elimina zaharul, iar cand vezi tortul de ciocolata, ti-l doresti mai mult.

„In loc sa te multumesti cu putin tort, ajungi sa mananci trei felii, fiindca ai aceasta senzatie de revolta impotriva ideii de ‘nu pot, nu am voie asta’”, arata experta.

 

Obisnuinta

Iata un scenariu: te afli la petrecerea organizata de cineva din cercul tau de prieteni si observi din nou tortul irezistibil. Nu esti tentata sa iei o felie, n-ai niciun impuls de revolta, dar atunci prietena ta se apropie si iti ofera o bucata. In loc sa te tii de planul tau, vrei sa-i arati apreciere pentru ca are grija de tine, asa ca doar iei farfuria si ii multumesti.

Poate ca ai intentii bune, dar incearca sa-ti amintesti ca deciziile alimentare sunt ale tale si n-ar trebui sa simti ca trebuie sa le incalci pentru a multumi pe cineva. Un prieten adevarat iti va respecta intotdeauna alegerile.

Perfectiunea

Toate cele trei capcane duc la a patra – perfectionismul. „Am fost invatati ca trebuie sa facem totul cum trebuie. Trebuie sa-ti planifici miscarea, trebuie sa planuiesti ce mananci. Si daca nu poti sa respecti planul la perfectie, nu merita sa te mai straduiesti”, arata Segar. Dar acest mod de gandire, totul sau nimic, da gres de multe ori, pentru ca vei face o mica eroare si vei avea senzatia ca tot ce ai obtinut pana atunci s-a dus pe apa sambetei. Gresit.

„E mai bine sa fii flexibila si sa respecti o parte a planului, decat sa incerci sa-l duci pe tot la capat si sa abandonezi la primul pas gresit”, considera experta. Desigur, e mai usor de zis decat de facut, mai ales cand creierele noastre sunt setate pe modul „totul sau nimic”.

„Insa odata ce intelegem ca acest mod de gandire nu este productiv, ne eliberam calea catre mai multa flexibilitate. Vor fi multe urcusuri si coborasuri pe parcurs. Acestea fac parte din calea catre o schimbare de durata”, subliniaza Michelle Segar.

Articolul precedentSunt sau nu fructele de mare de post? Ce spun preoții
Articolul următorREVOLTĂTOR! În ultimele 9 luni s-au înregistrat 66.000 de intervenţii ale Poliţiei în cazuri de violenţă domestică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.