285.000 de persoane vârstnice sau fără adăpost, beneficiari ai programului “Mese calde”

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene o întâlnire între Direcția Implementare POAD și emitenții de carduri din programul “Mese calde”.

Acest program constituie o premieră în abordarea politicilor sociale pentru vârstnici din România. Este prima dată când se acordă un astfel de ajutor cu finanțare europeană – ajutor financiar pentru procurarea de mese calde – prin tichete sociale electronice.

Programul are un efect îmbucurător, de creșterea a utilizării mijloacelor de plată electronice de către persoanele vârstnice.

La începutul lunii martie 2021 erau înscrise în program aproape 285.000 de persoane vârstnice sau fără adăpost. Programul s-a derulat în perioada septembrie 2020 – iunie 2021, iar beneficiarii eligibili au fost persoanele în vârstă de minim 75 ani, care au pensie mică. La aceștia s-au adăugat persoanele fără adăpost.

Discuția  s-a axat pe modalități de creștere a gradului de distribuire a cardurilor utilizate de beneficiarii programului, dar și pe modalități de creștere a gradului de utilizare a sumelor alocate. Lunar, fiecare beneficiar dispune de 180 lei, sumă pe care o poate utiliza pentru a-și achiziționa alimente gătite („Masă caldă”) de la partenerii afiliați programului. Suma poate fi utilizată pentru achiziția de mese calde în termen de 1 an de la data viramentului.

 

Doamna secretar de stat Cătălina Bădoiu, care coordonează Direcția Implementare POAD, a declarat: “Având în vederea activitatea mea anterioară în domeniul social și lucrul cu grupurile de persoane defavorizate, este foarte important ca acest program să fie un succes și România să poată raporta un grad de absorbție cât mai mare a finanțării acordată de Uniunea Europeană. Nu este un obiectiv birocratic, ci fiecare leu cheltuit are corespondență directă în îmbunătățirea calității vieții pentru o persoană defavorizată.”

 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, emitenții de carduri și agenții economici afiliați acestui program au realizat un parteneriat de succes în implementarea de până acum. În perioada următoare se vor desfășura activități de impulsionare a utilizării cardurilor și implicit de creștere a ajutorului utilizat de persoanele defavorizate.

Articolul precedentAccident pe DN 1
Articolul următorPrimele două faze de testare ale instrumentului digital care identifică știrile online false, finalizate cu succes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.