Multe alimente sunt delicioase, hrănitoare și susțin obiectivele tale de a atinge sau de a menține o greutate optimă. Acestea sunt în principal alimente integrale, cum ar fi pește, carne slabă, legume, fructe, nuci, semințe și leguminoase.
Unele alimente procesate minim, cum ar fi iaurtul probiotic și fulgii de ovăz, sunt, de asemenea, alegeri excelente. Alături de moderație și exerciții fizice regulate, consumul acestor alimente hrănitoare ar trebui să contribuie la deschiderea drumului către o viață sănătoasă și către o siluetă de invidiat.
Iată care sunt cele mai bune alimente pentru slăbit:
1. Ouă întregi
Cândva temute pentru că au un conținut ridicat de colesterol, ouăle întregi au revenit în atenția nutriționiștilor. Aceste temeri au fost înrădăcinate în concepții greșite care au trecut cu vederea modul în care corpul reglează nivelul de colesterol. Corpul tău îl aprovizionează, după cum este necesar, din dieta ta sau din ficat pentru a-și menține nivelurile de bază.
Deși un aport mai mare de ouă poate crește nivelul de colesterol LDL la unii oameni, ouăle sunt unul dintre cele mai bune alimente de consumat dacă doriți să atingeți sau să mențineți o greutate mai sănătoasă.
Ouăle sunt incredibil de dense în nutrienți. Interesant este că aproape toți nutrienții săi se găsesc în gălbenușuri – cum ar fi colina și vitamina D – deși albușurile oferă 4-6 grame de proteine fiecare. Deoarece sunt bogate în proteine și grăsimi, te ajută să te simți plin.
Aceasta este cheia, deoarece răspunsul la indicațiile de sațietate internă și foame ale corpului tău te poate ajuta să atingi sau să menții o greutate sănătoasă. Cu alte cuvinte, obișnuința de a mânca când ți-e foame și să te oprești când ești sătul îți poate ajuta obiectivele de scădere în greutate.
Un studiu care a inclus 50 de persoane sănătoase cu mai multă greutate a arătat că consumul de ouă și pâine prăjită cu unt la micul dejun – în loc de cereale, lapte și suc de portocale – a crescut senzația de sațietate (plinătate) în următoarele 4 ore.
În mod similar, un alt studiu între 48 de adulți sănătoși a constatat că cei care au mâncat un mic dejun pe bază de ouă, fie cu conținut ridicat sau moderat atât de proteine, cât și de fibre, au raportat o sațietate mai mare decât cei care au mâncat cereale și lapte cu conținut scăzut de fibre.
Deoarece senzația de sațietate poate ajuta la combaterea supraalimentării cauzate de senzația de foame excesivă, consumul de ouă vă poate susține obiectivele de scădere în greutate, în timp ce includeți o mulțime de nutrienți sănătoși în dietă.
2. Verdețuri cu frunze
Verdețurile cu frunze includ varza, spanacul. Au mai multe proprietăți care le fac perfecte pentru atingerea sau menținerea unei greutăți sănătoase. De exemplu, ele conțin fibre și nutrienți care te mențin sătul și hidratat.
În plus, verdețurile cu frunze conțin tilacoizi, compuși vegetali care au fost asociați cu o sațietate crescută și o mai bună gestionare a apetitului în cel puțin două studii.
Verdețurile cu frunze se laudă cu o gamă largă de fibre și micronutrienți și sunt aproape întotdeauna un adaos grozav pentru dieta ta.
Adăugarea de verdeață cu frunze în dieta ta te poate ajuta să te simți satul și să reduci pofta de alimente mai puțin hrănitoare. A învăța să răspunzi la indiciile interne ale corpului tău de foame și sațietate vă poate ajuta obiectivele mai mari de slăbire sănătoasă.
3. Somon
Peștele gras precum somonul este incredibil de hrănitor și foarte satisfăcător. Somonul este încărcat cu proteine de înaltă calitate, grăsimi sănătoase și diferiți nutrienți importanți. Această combinație te menține sătul și te poate ajuta să atingi o greutate mai sănătoasă.
Somonul este încărcat cu acizi grași omega-3, care pot ajuta la reducerea inflamației. Inflamația joacă un rol major în obezitate și boli metabolice.
În plus, peștele – și fructele de mare, în general – pot furniza și o cantitate semnificativă de iod. Nutrientul este necesar pentru funcționarea adecvată a tiroidei, ceea ce este important pentru a vă menține metabolismul să funcționeze optim.
Macroul, păstrăvul, sardinele, heringul, tonul și alte tipuri de pește gras sunt, de asemenea, excelente pentru sănătatea ta, dar și pentru a-ți menține greutatea corporală.
4. Legume crucifere
Legumele crucifere includ broccoli, conopidă, varză și varza de Bruxelles. Ca și alte legume, sunt bogate în fibre și tind să fie incredibil de sățioase. În plus, aceste tipuri de legume conțin cantități decente de proteine. Nu sunt nici pe departe la fel de bogate în proteine precum alimentele de origine animală sau leguminoasele, dar totuși nu sunt de neglijat.
O combinație de proteine, fibre și densitate scăzută de energie (conținut scăzut de calorii) face din legumele crucifere alimentele perfecte pentru a le include în mesele tale dacă vrei să slăbești.
De asemenea, sunt foarte hrănitoare și conțin compuși care vă pot reduce riscul de a dezvolta cancer. Rețineți, totuși, că nicio cantitate de legume crucifere nu poate înlocui testele recomandate pentru cancer sau tratamentul adecvat pentru cancer.
5. Piept de pui și carne slabă
Carnea rămâne un grup alimentar controversat pentru mulți oameni. Dincolo de problemele de sustenabilitate și etică, încă nu suntem siguri dacă și cum carnea roșie crește riscul de boli de inimă sau diabet.
Consumul de carne neprocesată cu moderație (adică, 2-3 porții pe săptămână) alături de fructe, legume și cereale integrale poate atenua unele dintre riscurile de cancer asociate cu consumul de carne.
Din punct de vedere nutrițional, puiul și carnea roșie sunt ambele bogate în proteine și fier. Pieptul de pui fără piele și carnea roșie slabă, cum ar fi mușchiul, conțin proteine și fier și au mai puține grăsimi saturate decât alte cărnuri. Optează pentru acestea de cele mai multe ori pentru a sprijini mai bine gestionarea greutății și sănătatea inimii.
6. Cartofi și alte rădăcinoase
Cartofii albi par să fi căzut în disgrație – posibil, cel puțin parțial, din cauza creșterii dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați.
Însă, cartofii și alte legume rădăcinoase au câteva proprietăți care le fac alimente minunate pentru pierderea în greutate și sănătatea optimă. Conțin o gamă incredibil de diversă de nutrienți – puțin din aproape tot ce aveți nevoie. Sunt deosebit de bogate în potasiu, un nutrient care joacă un rol important în gestionarea tensiunii arteriale.
Pe o scară numită Satiety Index, care măsoară cât de sățioase sunt diferitele alimente, cartofii albi fierți au obținut cel mai mare punctaj dintre toate alimentele testate. Ceea ce înseamnă că, mâncând cartofi albi fierți sau dulci, este mai probabil să te simți plin în mod natural. De asemenea, veți oferi corpului dumneavoastră nutrienți esențiali. Cartofii dulci, napii și alte legume rădăcinoase sunt, de asemenea, alegeri excelente.
7. Ton
Tonul este un alt aliment bogat în proteine. Este un pește slab, ceea ce înseamnă că are proteine, care vă ajută să vă mențineți sătul, precum și grăsimi sănătoase. Printre aceste grăsimi sănătoase se numără acidul docosahexaenoic (DHA), o formă de acid gras omega-3, care vă poate aduce beneficii inimii.
Dacă mănânci conserve de ton, alege soiuri conservate în apă dacă vrei să mănânci mai puține calorii. Tonul în ulei crește caloriile, grăsimile și sodiu, dar ar putea fi mai sățios. Depinde de nevoile tale în acea zi.
Citește continuarea pe Click.ro