Un grup de zece țări est-europene, printre care s-ar afla și România, a adresat o petiție Comisiei Europene privind renegocierea contractelor legate de achiziția vaccinurile anti-COVID, invocând o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului, transmite Rador, care citează o scrisoare văzută de publicația POLITICO.

 
 

Potrivit scrisorii citate, contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”. În funcție de cazuri, ar trebui, de asemenea, să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice ce nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

 

Scrisoarea menționează, de asemenea, problema livrării vaccinurilor aproape de data de expirare, lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o prevedere privind o minimă marjă de valabilitate.

Din informațiile existente, scrisoarea a fost trimisă vineri seara și îi este adresată comisarului Uniunii Europene pentru sănătate, Stella Kyriakides.

 

Inițiativa a fost condusă de Polonia, iar scrisoarea a fost semnată de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.