Sebeșul va găzdui în perioada 30 mai-2 iunie 2019, o nouă ediție a Zilelor Muzicale „Carl Filtsch”.

Eveniment este dedicat memoriei pianistului genial născut pe aceste meleaguri și operei sale, prea puțin cunoscută și promovată în zilele noastre.

Zilele Muzicale „Carl Filtsch” vor debuta joi, 30 mai 2019, de la ora 11:00, printr-un moment comemorativ organizat la bustul muzicianului de pe Aleea Personalităților din centrul Municipiului Sebeș și o caravană culturală în unitățile școlare locale.

Seria manifestărilor va continua vineri, 31 mai 2019, de la ora 18:00, cu un recital de orgă susținut de Paul Cristian și duminică, 2 iunie 2019, de la ora 18:00, cu un recital de pian extraordinar susținut de Diana Dava Barb (în cadrul căruia compozițiile semnate Carl Filtsch vor ocupa un loc central), ambele găzduite de Biserica Evanghelică din Sebeș.

Carl Filtsch s-a născut la 28 mai 1830, la Sebeș, fiind considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frederic Chopin și Franz Liszt.

Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), răpus de tuberculoză, Carl Filtsch a desfășurat o activitate extrem de bogată, cu reprezentații pe marile scene ale Europei (Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baben-Baden, Paris, Londra), apreciate de revistele de specialitate ale epocii, dublate de propriile creații muzicale (13 la număr).

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Parohia Evanghelică Sebeș.