Zelenski: Pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit – A fost evitat la limită un dezastru nuclear

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că un accident radioactiv a fost de-abia evitat după ce Centrala Nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua de electricitate. „Dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după întreruperea electricităţii, am fi fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv”, a susţinut el.

„Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecţia de urgenţă a unităţilor electrice a funcţionat – după ce ultima linie funcţională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele ruseşti. Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, să o sprijine după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înţeleagă ce ameninţare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după pana de curent, am fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv”, a afirmat Zelenski, în mesajul adresat, joi noapte, atât ucrainenilor, cât şi tuturor europenilor.

El a adăugat că zonele ocupate din sudul Ucrainei sunt deja într-o stare de dezastru umanitar.

„Pe lângă tot răul pe care ocupanţii l-au adus acolo, electricitatea, alimentarea cu apă şi canalizarea au fost sistate. Rusia a adus o degradare ţării noastre cum nu a mai fost văzută vreodată. Toate acestea erau pur şi simplu imposibile înainte de ocupaţie. Dar esenţa şi mândria statului rus modern este aceasta: este capabil de un singur lucru – să facă tot ce se poate mai rău”, a continuat preşedintele ucrainean.

Zelenski a subliniat importanţa ca ruşii să se retragă de la Zaporojie.

„Vreau să îi asigur pe toţi ucrainenii: facem totul pentru a preveni un scenariu de urgenţă. Dar nu depinde doar de statul nostru. Lucrul-cheie este că e nevoie de o presiune internaţională prntru a forţa ocupanţii să se retragă imediat de pe teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojie. AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – n.r.) şi alte organizaţii internaţionale trebuie să acţioneze mult mai rapid decât acţionează acum. Pentru că fiecare minut în care trupele ruse stau la centrala nucleară reprezintă un risc de dezastru radioactiv global”, a arătat el.

El a adăugat că face tot posibilul ca lumea să cunoască detaliile situaţiei de la Centrala de la Zaporojie.

„Şi, în special, astăzi am discutat în detaliu despre acest lucru cu preşedintele Statelor Unite Biden. Îi sunt recunoscător că a înţeles şi că sprijină complet nevoia ca această centrală să revină sub control ucrainean şi să asigure AIEA accesul imediat. Acest lucru poate fi făcut în decurs de câteva zile, înainte ca ocupanţii să aducă situaţia într-un punct ireversibil. Şi e mai uşor să facem asta acum decât mai târziu, dacă vântul începe să ducă poluare radioactivă prin Europa”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul forţelor ruse şi ţintă a mai multor bombardamente, este ”total deconectată” de la reţea după deteriorarea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi agenţia nucleară ucraineană Energoatom. Potrivit operatorului ucrainean, incendiile de pe teritoriul termocentralei Zaporojie, situată în apropierea centralei nucleare, au provocat de două ori deconectarea ultimei linii de comunicaţii care conectează centrala la reţeaua electrică. De asemenea, sunt în curs de desfăşurare operaţiuni pentru conectarea unui reactor la reţea, relata AFP.

Articolul precedentSprijin pentru lemne la iarnă – Subvenţie de 150 de lei pentru fiecare metru cub! Planul Guvernului
Articolul următorMeteo: Val de căldură în cea mai mare parte a ţării vineri, sâmbătă şi duminică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.