Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 100.000 de oameni se află în oraşul-port Mariupol, unde trăiesc în condiţii inumane, pe fondul bombardamentelor ruseşti.

 

„În oraş sunt aproximativ 100.000 de oameni. În condiţii inumane. Într-un blocaj complet. Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant”, a spus el în într-un mesaj postat pe Facebook.

El a adăugat că eforturile de salvare a civililor de acolo prin coridoarele umanitare au fost întrerupte de „bombele ruseşti şi teroarea deliberată”.

 

O coloană umanitară a fost capturată de Rusia marţi, a spus el, adăugând că lucrătorii guvernamentali ucraineni şi şoferul lor de autobuz au fost luaţi prizonieri, informează BBC.

„În ciuda tuturor dificultăţilor, 7.026 de civili au fost evacuaţi”, a adăugat el.

 

El a spus că noi sancţiuni occidentale vor fi dezvăluite împotriva Rusiei săptămâna aceasta, când liderii mondiali vor participa la o conferinţă NATO la Bruxelles.

Zelenski a mai spus că a vorbit marţi cu Papa Francisc şi l-a invitat să viziteze Ucraina.

„Cred că vom putea organiza această vizită importantă, care ne va sprijini fără echivoc pe fiecare dintre noi, pe fiecare dintre ucraineni”, a spus el.

„Vom munci, ne vom lupta în orice fel putem. Până la sfârşit. Cu curaj. Peste tot. Cu energie deplină. Pentru rezultat. Cu toată puterea noastră. Şi nu vom obosi. Ne vom odihni când vom câştiga”, a mai spus Zelenski.