Europa este deja sufocată de valul de caldura extremă. Temperaturile de peste 40 de grade Celsius afecteaza tari intregi, precum Spania, Portugalia, Franța și Marea Britanie. In Germania, autoritățile au luat măsuri extreme în mai multe orașe din cauza temperaturilor ridicate, iar în China s-au construit chiar și buncăre pentru populatia afectata de canicula.

In Spania, mai multe alerte de cod roșu au fost declanșate după ce s-au inregistrat si 42 de grade Celsius. Meteorologii anunță temperaturi record în următoarele două zile.

În Portugalia, pădurile ard de câteva zile, iar autoritățile au declarat stare de uregnță și au cerut ajutorul Uniunii Europene. 

Mii de turiști au fost evacuați în sud-vestul Franței din cauza incendiilor de vegetație care au ars peste 1.700 de hectare de teren. Aproximativ 600 de pompieri cu elicoptere luptă să stingă flăcările puternice.

Temperaturile din Franța vor ajunge la 39 de grade Celsius în unele zone din sud-vest, iar valul de căldură este estimat să dureze între opt și 10 zile, potrivit Meteo France. Un plan national de sănătate a fost lansat de guvern în toate zonele aflate în alertă, iar evenimentele de Ziua Națională se vor desfășura fără focuri de artificii din cauza riscurilor de incendiu. 

Nici Marea Britanie nu scapă de caniculă. La Londra, mercurul din termometre arata cel putin 35 de grade Celsius.

Iar in Germania, directorul agenţiei guvernamentale pentru managementul dezastrelor a avertizat că unele zone ale ţării nu mai sunt locuibile din cauza numărului mare de fenomene extreme.

În China, autoritățile din Shanghai au solicitat celor 25 de milioane de oameni să se pregătească pentru o vreme deosebit de caldă care va ajunge la pragul de 40 de grade Celsius. În oraşul Nanjing oficialii au deschis adăposturi subterane pentru localnici. Buncărele dispun de wi-fi, cărţi, dozatoare de apă şi cuptor cu microunde. Decizia a fost luata după numărul crescut de decese în țară din cauza caniculei.

Incendii de vegetație de amploare au izbucnit și în Turcia. Cea mai afectată este celebra stațiune din sudul țării, Marmaris. Peste 150 de persoane au fost evacuate din casele lor.