USR Alba, a finalizat un proces laborios de monitorizare a disponibilității accesului la informațiile publice  de pe site-urile  primăriilor din județ. Concluzia este șocantă: 70 de primării, dintr-un total de 78, nu respecta legea.

Unele, în era internetului, nici nu au site, iar altele nu l-au actualizat de mai bine de doi ani de zile. În acest sens, USR ALBA  solicită primăriilor din județul Alba să respecte legile privind transparenta și să publice pe site-ul instituției pe care o conduc, toate informațiile de interes public.

Concret, in conformitate cu:
  • art. 8 lit. a și art. 30 al. 4 ale legii nr. 273/2006
  • art. 7 al. 1, art. 8 și art. 11 ale legii nr. 52/2003 republicată
  • și legea nr. 544/2001 cu respectarea normelor metodologice de aplicare din 07.02.2002 și modificate ulterior prin HG nr. 478/2016

Primăriile au obligativitatea de a publica și de a menține publice pe pagina de internet a instituției toate informațiile prevăzute de lege ca fiind informații de interes public.

Primarii s-au învățat că trebuie sa dea socoteala doar la alegeri. Mă întreb, de ce se feresc primarii să publice pe site informații care în mod normal trebuie să fie publice? Le țin la primărie, ferite de ochii curioșilor. Au ceva de ascuns? În această situație sunt primari de la toate partidele politice. Lipsa totală de transparență din unele primării, și automat lipsa totală de transparență în cheltuirea banului public ne-a făcut să acționăm. Gată cu păcăleala. USR va investiga și supraveghea modul cum sunt cheltuiți banii publici.”, a declarat Cătălin Cacovean, vicepreședinte USR Alba Iulia.

Președintele USR Alba, Todosiu Beniamin, a trimis căte toate cele 70 de primării  câte  o solicitare de a respecta  legile antemenționate, dar si un termen pana la care conducerea unității administrativ teritoriale se angajează să publice, conform legilor în vigoare, toate informațiile de interes public.

Cele 70 de primării cărora li s-au trimis solicitări sunt: Abrud, Albac, Almașu Mare Arieșeni, Avram Iancu, Baia de Arieș, Berghin, Bistra, Blandiana, Bucerdea Grânoasă, Bucium, Câlnic, Câmpeni, Cenade, Cergău, Ceru Băcăinți, Cetatea de Baltă, Ciugud, Ciuruleasa, Crăciunelu de Jos, Cricău, Cut, Daia Română, Doștat, Fărău, Galda de Jos, Gârbova, Gârda de Sus, Hopârta, Horea, Ighiu, Întregalde, Jidvei, Livezile, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Lupșa, Meteș, Mihalț, Mirăslău, Mogoș,  Noșlac, Ocna Mureș, Ohaba, Pianu, Poiana Vadului, Ponor, Poșaga, Rădești, Râmeț, Rimetea, Roșia de Secaș, Roșia Montană, Sălciua, Săliștea, Sâncel, Sântimbru, Săsciori, Scărișoara, Șibot, Sohodol, Șona, Șpring, Stremț, Șugag, Teiuș, Unirea, Vadu Moților, Valea Lungă, Vidra.